Srbija

17.06.2022. 14:08

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Fijatovi radnici iz Kragujevca održali prvi protest

Foto: Pixabay

Srbija

17.06.2022. 14:08

Radnici Fijatove fabrike u Kragujevcu počeli su proteste, jer su nezadovoljni neuspelim pregovorima sa Vladom Srbije i njihovim poslodavcem, kompanijom Stelantis, preneo je N1Zoran Miljković iz Samostalnog sindikata Fijat plastika kaže da su radnici bili primorani na proteste, jer su „sabijeni uza zid“.

Sindikati su održali jednočasovnu blokadu puta prema Batočini, a od ponedeljka, kako se navodi, njihovi potezi biće radikalniji.

„Konačno su se ljudi opametili, sabijeni smo uza zid, jedino nam je ulica ostala, od ponedeljka će biti organizovane blokade na bitnijem mestima“, rekao Miljković.

Prema njegovim rečima, ništa od onog što je obećano nije ispunjeno.

„Nisu zaštitili ni invalide rada, hoće sve da nas teraju u Slovačku, radničke logore, u firmu koju neće niko da radi, u Trnavi niko neće da radi, oni šalje Srbe i Rumune odavde, kao najgora radna snaga“, rekao je Miljković.

On kaže da je jedan od uslova i dalje 1.000 evra po godini radnog staža za otpremnine, kao kada je ukidana jedna smena u proizvodnji pre šst godina.

Miljković je poručio da radnici ostaju na ulici sve dok premijerka Ana Brnabić ne ispuni uslove.

Komentarišući današnja dešavanja u Kraujevcu, ona je rekla kako pregovori sa radnicima nisu propali i ocenila da je protestom prekršen dogovor.

RADNICI FIJATA NAJAVLJUJU BLOKADU, DANAŠNJI PREGOVORI BEZ REZULTATA
FIJATU SUBVENCIJE BEZ OBAVEZE DA ZAPOSLI NOVE RADNIKE U KRAGUJEVCU
FIJATU 48 MILIONA EVRA ZA PROIZVODNJU ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA

„Ja sam čuo da se (za rad u inostranstvo) prijavilo 100 i nešto ljudi. To je mali broj, nema ni blizu onome što oni traže, ogromna većina nas ostaje ovde. Vlada ako ima novca, 48 miliona evra da da stranom poslodavcu da nas otpusti, imaju novac da nas drže na minimalcu dok ne nađemo drugi posao“, izjavio je Miljković.

Prema njegovim rečima, radikalne mere radnika, su neophodne.

„Samo radikalne mere, blokade, protesti, mogu da opamete našu vladu. Nama je cilj da radimo, nismo mi krivi što ne radimo, kriv je poslodavac. Danas kada završimo skup, idemo na Krst, blokiramo ulaz u Kragujevac na sat vremena, a od ponedeljka, biće mnogo radikalnije“, naglasio je sagovornik N1.

Na pitanje da li su pregovori sa vladom prekinuti, s obzirom da iz te institucije poručuju da nisu, Miljković kaže da oni mogu da ih zovu onda kada budu ispunili njihove zahteve.

Kako je ranije pisala Nova ekonomija, Vlada Srbije isplatila je Fijatu u Kragujevcu najmanje dve milijarde evra subvencija, a poslednja podrška namenjena proizvodnji električnog automobila od 2024. godine u KRagujevcu koštaće državn budžet 48 miliona evra.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.