Srbija

21.06.2022. 14:42

Nova ekonomija, Beta, N1

Autor: Nova Ekonomija

Elektrosever počinje snabdevanje potrošača na severu Kosova

Pixabay

Srbija

21.06.2022. 14:42

Elektrosever, kompanija u vlasništvu Srbije osnovana na Kosovu, počeće da snabdeva strujom potrošače u četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na severu Kosova i Metohije. 

Pregovarači Beograda i Prištine danas su u Briselu postigli dogovor oko Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma, sa konkretnim obavezama za obe strane, saopštila je Evropska služba za spoljne poslove. 

Radi se o energetskim sporazumima iz 2013. godine i 2015. godine koji su samo delimično sprovedeni, dok određeni relevantni elementi nisu još uvek rešeni. 

Mapa puta oko koje je danas postignut dogovor definisala je jasan raspored i konkretne korake za obe strane. 

Evropska unija je zatražila od Sekretarijata Energetske zajednice da nadgleda tehničku implementaciju komercijalnog aranžmana između Elektrosevera i KEDS-a, Kosovske kompanije za distribuciju električne energije.

Meštani četiri opštine na severu Kosova – Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok – u kojima većinu čine pripadnici srpske zajednice, više od dve decenije ne plaćaju račune za utrošenu električnu energiju, podseća N1. 

Kosovo i Srbija su 2013. postigli sporazum o energetici u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa, a potom su 2015. godine usaglašeni zaključci. Prema tim sporazumima, naplatu struje na severu je trebala da vrši kompanija Elektrosever, koja nikada nije formirana. 

Prema podacima KOSTT, gubici samo za 2021. godinu dostigli su iznos od 40 miliona evra. 

ŠTA SVE PIŠE U SPORAZUMU?

Sporazumom je dogovoreno da će Kancelarija regulatora energije Kosova (KRE) Elektroseveru izdati dozvolu za snabdevanje, piše Beta.

KRE će obezbediti usklađenost uslova navedenim u licenci za snabdevanje sa pravnim i regulatornim okvirom Kosova.

U roku od sedam dana od izdavanja licence za snabdevanje, Elektrosever će KEDS-u i KOSTT-u preko Evropske unije dostaviti najnovije podatke o kupcima. 

U roku od 10 dana od izdavanja dozvole za snabdevanje, Elektrosever će potpisati neophodne tehničke karakteristike sporazuma sa KOSTT-om i KEDS-om za rad na energetskom tržištu Kosova, tj. Okvirni sporazum za prihvatanje pravila tržišta električne energije sa KOSTT-om, Ugovor o balansnim obavezama sa KOSTT-om, Ugovor o priključenju sa KEDS-om i komercijalni ugovor sa KEDS-om za pružanje usluga distribucije (fakturisanje, naplata, održavanje i fizičko povezivanje novih kupaca) u četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova, u skladu sa stavom 1. člana 5. Sporazuma iz 2013. godine.

U roku od 15 dana od potpisivanja neophodnih tehničkih ugovora sa KOSTT-om, Elektrosever će dobiti Energetski identifikacioni kod (EIC) za obavljanje aktivnosti predviđenih nabavkom licence.

U roku od 30 dana od izdavanja licence za snabdevanje, KEDS i KOSTT (pod olakšicama EU, ako je potrebno) imaće pristup trafostanici Valač, kao i drugoj infrastrukturi za prenos i distribuciju.

U roku od 45 dana od izdavanja dozvole za snabdevanje, KOSTT i KEDS će, nakon konsultacija sa Elektroseverom, dostaviti KRE plan ulaganja i potrebne troškove održavanja i gubitke na mreži, na osnovu potpunog pregleda postojeće infrastrukture.

U roku od 21 dan nakon podnošenja investicionog plana, potrebnih troškova održavanja mreže i gubitaka, KRE će u principu odobriti te planove, troškove i gubitke.

U slučaju nepoštovanja odredbi ovih usaglašenih zaključaka, nakon 100 dana od izdavanja dozvole za snabdevanje, KRE može odlučiti da suspenduje i/ili povuče dozvolu za snabdevanje izdatu Elektroseveru, pod uslovom preliminarnih konsultacija između strana, olakšano od strane EU, tokom maksimalnog perioda od 15 dana.

EU će dati mišljenje ako to zatraži barem jedna od strana.

Uspešna implementacija dogovorene mape puta ne dovodi u pitanje obaveze strana da u potpunosti sprovode energetske sporazume iz 2013. i 2015. godine.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.