Srbija

04.07.2022. 15:58

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Edukacija u poljoprivredi, ključ uspeha na tržištu

Foto: Promo

Srbija

04.07.2022. 15:58

Za uspeh na domaćem i svetskom tržištu proizvođači moraju da budu sposobni da isporuče inovativan ili kvalitetniji proizvod mnogo efikasnije od svojih konkurenata, ali praksa je pokazala da to i nije baš jednostavan put. 

O tome kako je nedostatak formalnih veza između institucija visokog obrazovanja i prehrambene industrije Srbije doveo do potrebe da se pronađe dugoročno održivo rešenje kojim bi se pratile stalne promene na tržištu agrara, za Novu Ekonomiju govori Jasminka Milivojević, redovna profesorka na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu, koja je deo tima AgroNET – Centra za edukaciju i istraživanja.

AgroNET, koji je osnovan 2018. godine, zahvaljujući podršci USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu, pokrenuo je edukativni projekat Kreiranje profesionalnih sertifikacionih kurseva za potrebe industrije u sektoru voća i povrća. 

PRILIKA ZA SRPSKU MALINU I BOROVNICU NA SRPSKOM TRŽIŠTU

„Za kratko vreme u AgroNET-u smo uspeli da okupimo eksperte različitih struka i profila, prvenstveno sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji teže da obezbede vrhunski kvalitet primenjenih i razvojnih istraživanja i edukacije u oblasti poljoprivrede, prehrambene tehnologije, agroekonomije, zaštite životne sredine, održivog razvoja i razvoja kapaciteta svih učesnika u privrednom životu Srbije“, kaže Jasminka Milivojević.

Kako bi se sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije pomoglo da uhvati korak sa razvijenim ekonomijama Evropske unije, ali i spremno odgovore na sve izazove dinamičkih promena na tržištima AgroNET je u program sertifikacionih kurseva uključio i predavače – vlasnike i menadžere kompanija iz sektora koji uspešno razvijaju svoja poslovanja i izvoze na strana tržišta, što omogućava polaznicima kontinuirano učenje, ali i povezivanje i umrežavanje predstavnika industrije radi uzajamne podrške i saradnje.

NAJMANJE INOVATORA U POLJOPRIVREDI, NAJVIŠE U USLUGAMA

„Teme treninga, odnosno kurseva nastaju na osnovu praktičnih zahteva tržišta. Ispitivanje potreba industrije, ali i poljoprivrednih proizvođača, dovelo je do kreiranja i realizovanja novih kurseva namenjenih komercijalnim proizvođačima voća i povrća u zaštićenom prostoru“, objašnjava Milivojević.

Intenzivnija saradnja profesora Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu sa Univerzitetom Kalifornija počela je studijskom posetom tima AgroNet-a kolegama iz USA, nakon inicijalne posete kolega sa UC Davis Srbiji.

Zahvaljujući obuci koju su prošli sa američkim kolegama o tehnologiji čuvanja useva/kultura posle berbe naši stručnjaci su po povratku u Srbiju kreirali kratki sertifikacioni pilot kurs za srpske prehrambene kompanije, zasnovan na modelima najbolje prakse primenjenim u SAD.

Od prvog pilot kursa do danas (decembar 2019/maj 2022) ovaj Centar je realizovao sedam sertifikovanih kurseva kroz koje je prošlo 237 učesnika iz 163 kompanija i poljoprivrednih gazdinstava.

Organizovani su obilasci 23 objekta, kao primera dobre prakse, održana su tri okrugla stola, dva panela i jedan Forum. 

ROBNE REZERVE SPOMINJEMO SAMO KAD ZAGUSTI

„Veoma je važno da se kroz konkretne primere dobre prakse direktno na terenu od predavača i stručnjaka sa iskustvom, dobiju i konkretni odgovori na sopstvene dileme i probleme.

Pored odlaska na „teren“ ponosni smo i na besplatnu savetodavnu aktivnost za poljoprivredno-prehrambeni sektor koju smo započeli tokom vanrednog stanja, a koja je naišla na veliki odziv“, ističe profesorka na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu.

Planiran je nastavak rada na novim kursevima koji će obrađivati aktuelna pitanja i usko stručne teme ovog sektora.

Od bolje strukturisanih kurseva, koji se bave specifičnim potrebama poslovne zajednice, u budućnosti će velika preduzeća, mali proizvođači i uzgajivači voća i povrća imati koristi, jer će zaposleni imati više mogućnosti za sticanje novih veština i nastavak profesionalnog razvoja i usavršavanje. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.