Srbija

27.01.2016. 13:33

021.rs

Autor: Nova Ekonomija

Počeo sa radom Registar neplaćenih novčanih kazni

Srbija

27.01.2016. 13:33

Građani Srbije i privredna društva moći će od danas, na interenetu, da provere da li se nalaze u Registru neplaćenih novčanih kazni i drugih novčanih iznosa, objavilo je Ministarstvo pravde.

Registar novčanih kazni je centralizovana elektronska baza u kojoj se čuvaju sve neplaćene novčane kazne, troškovi postupka i drugi novčani iznosi koji su izrečeni pravnosnažnom i izvršnom odlukom prekršajnog suda ili putem konačnog i izvršnog prekršajnog naloga.

Svi prekršajni sudovi su umreženi, a sistem je povezan i sa ostalim organima – Upravom za trezor, Upravom saobraćajne policije i Centralnim registrom obaveznog socijalnog osiguranja.

U skladu sa Zakonom o prekršajima, ako kažnjeno lice delimično ili potpuno plati dugovani iznos ili se izrečena novčana kazna potpuno ili delimično zameni izvršenom kaznom zatvora ili radom u javnom interesu, nadležan sud je obavezan da odmah izvrši brisanje podataka odnosno upiše odgovarajuću promenu u registru, navodi se u saopštenju.

Zakon o prekršajima nalaže da ako neko ima neplaćene kazne za određene prekršaje, neće biti u mogućnosti da dobije ili obnovi neka dokumenta, kao što su na primer vozačka ili saobraćajna dozvola.

Registar neplaćenih kazni omogućava lakši i transparentiniji pristup informacijama građanima i pravnim licima prilikom provere da li imaju neka nenamirena dugovanja po osnovu učinjenih prekršaja, navodi se u saopštenju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. >> Pozov na protest upućen je i sa ciljem da se, kako se navodi, odgovori na „organizovanju hajku Poreske uprave“ koja frilenserima hoće da uzme sve što su do sada zaradili.

    Ne, hoce da uzmu samo neplacen porez, koji svi ostali placaju. Iako se ne slazem da treba krivicno goniti ljude (pretiti zatvorom), mislim da treba da ga plate retroaktivno, u ratama koje im odgovaraju. Npr. 10% vise nego sto bi trebalo, pa dok ne otplate.

    Ako im je isplativo frilensovanje, i dalje ce biti frilenseri. Ako nije, sa znanjem jezika i stecenim iskustvom ce lako dobiti vize za napolje – sto je svakako jos bolja opcija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.