Srbija

08.07.2022. 22:05

Južne vesti

Autor: Nova Ekonomija

Oblačinska višnja trune na stablima zbog niske otkupne cene

Foto: Pixnio

Srbija

08.07.2022. 22:05

Proizvođači oblačinske višnje iz Toplice odustaju od berbe zbog niske otkupne cene od 35 dinara, nemogućnosti da plate berače i do 25 dinara, kao i zbog prestanka otkupa, pišu Južne vesti.

Neki od njih ponudili su i da ljudi besplatno uberu višnje, samo da ne bi propale.

Gotovo svaki drugi višnjar u Toplici ostao je neubran, proizvodi su počeli da trunu i ukoliko se ne ne sklone sa stabla napraviće još veću štetu.

Oblačinska višnja bi mogla bi da bude još slađa

„Naš trud rad i ulaganje propada i za to nikoga nije briga. Otkupa nema i tamo gde ima daju po 30 do 50 gajbi dnevno što je oko 500 kilograma da se ubere u njima. Da bi pobrali višnjar treba nam desetak dana, a rok za berbu već prolazi jer višnje počinju da se kvare. Cena je sa 40 smanjena na 35 dinara“, kaže poljoprivrednik iz Beloljina kod Prokuplja.

Slaviša Momčilović iz okoline Prokuplja priseća se da je višnja pre desetak, 12 godina bila na ceni, da se otkupljivala za 100 dinara za kilogram, a da su berači uzimali desetak dinara i da je to bio kratak period kada je moglo da se živi i nešto zaradi od poljoprivrede.

I pored otkupne cene koja je iz dana u dan sve niža, berači drže svoju cenu koja se kreće oko 20, a tamo gde je višnja slabije rodila beru i za 25 dinara, navode Južne vesti.

Kako će ovogodišnja vrućina uticati na rod voća?

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.