Svet

11.07.2022. 16:22

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Lažna AdBlue tečnost za dizelaše sve češće na EU tržištu

Foto: Pixabay

Svet

11.07.2022. 16:22

Ilegalna trgovina AdBlue emulatorima, koji se mešaju dizel gorivom radi smanjenja emisije štetnih gasova, postaje sve aktuelnija na teritoriji Evrospke unije, tvrdi Evropska policijska služba (Evropol) u studiji Zločini prema životnoj sredini u vreme klimatskih promena. Kriminalne grupe ih sve češće nude i na onlajn prodavnicama.

Jedna od najčešćih metoda smanjenja emisija iz dizel motora je tehnologija takozvane selektivne katalitičke redukcije (SCR).

Ona se zasniva na dodavanju izduvne tečnosti AdBlue, koja se ubrizgava u izduvne gasove pre nego što oni prođu kroz katalizator.

Tom hemijskom reakcijom zagađujući azot-oksida (N2O) pretvara se u gas i paru azota.

Međutim, taj revolucionarni sistem je stvorio niz dodatnih obaveza za autoprevoznike, kao što su potreba za stalnim punjenjem AdBlue tečnostima, češći kvarovi, dodatni troškovi održavanja…

U toj situaciji oni mogu da nabave jeftiniji ilegalni AdBlue na sumnjivim internet prodavnicama, kao i u objektima maloprodaje.

Kako smanjiti potrošnju goriva?
Zbog poskupljenja goriva moguće i veće cene prevoza

Evropska unija je postavila stroga maksimalna ograničenja emisija štetnih gasova u svojim direktivama, pa su proizvođači kamiona u obavezi da ugrađuju dizel motore sa efikansim unutrađnjim sagorevanjem.

Kako se navodi, kriminalne radnje u vezi sa zagađenjem koje potiče od lažnog AdBlue goriva, kao i ekonomska šteta koja se nanosi njegovom ilegalnom trgovinom, sve češće postaju predmet policijskih istraga u EU članicama.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.