Srbija

14.07.2022. 14:02

Nova ekonomija, Čedomir Savković

Autor: Nova Ekonomija

Šta je Jadarska deklaracija koju su potpisale ekološke organizacije?

Foto: Pixabay

Srbija

14.07.2022. 14:02

Ekološka udruženja iz Srbije predstavila su i potpisala Jadarsku deklaraciju. Njen cilj je da se međusobno pomažu sa ekološkim organizacijama iz drugih zemalja koje su pod udarom zbog iskopavanja litijuma.

To se pre svega odnosi na Srbiju, Portugal, Čile, Španiju, Nemačku i Argentinu, kaže za Novu ekonomiju predstavnik organizacije EKO društvena akcija, Aleksandar Matković.

Kako dodaje, Jadarska deklaracija je važna zbog borbe protiv iskopavanja litijuma jer po prvi put okuplja udruženja iz Srbije i sveta.

Na taj način stvara se zajednica koja će se pomagati i ako to bude bilo potrebno, organizovaće konkretne akcije protiv ugrožavanja životne sredine.

„Ovo je na neki način uspostavljanje globalizacije otpora protiv iskopavanja litijuma“, smatra Matković.

On podseća da su Sjedinjene Države, Evropska unija i Kina inicirale takozvane zelene tranzicije, kao i da su rudarske kompanije zbog toga počele sve više da eksploatišu litijum.

„Iako ga nazivaju ‘zelenim’ metalom, to zapravo dovodi do sve većeg oštećenja, kako društva u ovim zemljama, tako i životne okoline“, podseća Matković. 

ŠTA SVE ZNAMO O PROJEKTU ZA ISKOPAVANJE LITIJUMA U DOLINI JADRA?

To nije samo slučaj u Srbiji, kako naglašava, već i u drugim zemljama u svetu: „Jadarska deklaracija je imala za cilj da ujedini organizacije koje dolaze iz ovih zemalja kako bi se sprečila šteta“, objašnjava Matković.

On dodaje da su ekolozi iz Srbije nedavno razgovarali i sa Marijanom Valter, predstavnicom organizacije Environmental Justice Atlas (Atlas klimatske pravde), iz Argentine, zemlje u kojoj se građani takođe bore protiv iskopavanja litijuma.

Kako Matković objašnjava, ta organizacija se bavi i mapiranjem borbi protiv iskopavanja litijuma. Marijana Valter je, kako dodaje, uputila podršku Jadarskoj deklaraciji i rekla je da će je potpisati.

LITIJUM JE I DALJE STRATEŠKI MINERAL, PO ZAKONU O RUDARSTVU

„Ovo je jako bitno, zato što oni mapiraju sve otpore širom sveta. Preko njih mi smo našli neke organizacije poput Salvemos La Montaña de Cáceres iz Španije, tako da ova mreža već radi i umrežava se preko organizacije Atlas klimatske pravde“, dodaje naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, Atlas klimatske pravde je jedina institucija na svetu koja ima mapu svih borbi za životnu sredinu. Takođe, kako ocenjuje, ona će omogućiti bolje povezivanje ekoloških organizacija u budućnosti.

Ekolozi tvrde, Euro Lithium osporava: Voda u valjevskim selima je zagađena

„Ta organizacija je došla do podatka da u svetu trenutno ima 29 žarišta borbe protiv rudarske kompanije Rio Tinto“, podsetio je sagovornik Nove ekonomije.

Kompanija Rio Tinto nameravala je da počne sa iskopavanjem litijuma i bora u dolini reke Jadar u okolini Loznice, ali je taj projekat ukinut nakon velikih građanskih protesta prošle godine.

Nova ekonomija je više puta pisala o tome kako je litijum i dalje označen kao strateški mineral u važećem Zakonu o rudarstvu i geološkim istraživanjima, kao i da to potvrđuje činjenicu da država i dalje nije odustala od njegovog rudarenja.

Tokom aprila građani Valjeva su se bunili protiv istrtaživnaja litijuma kanadske kompanije Eurolitijum, koja su tada nastavljena pa opet obustavljena, zbog sumnje da je zbog tih aktivnosti zatrovana bunarska voda u selu Lukavac, u domaćinstvu Cvetka Jovanovića.

On je na Televiziji Valjevo Plus nedavno ponovo govorio o tome kako je došlo do zagađenja bunarske vode u njegovom dvorištu, nakon geoloških istraživanja kompanije Eurolitijum.

Jadarsku deklaraciju su potpisali Zlatko Kokanović u ime organizacije Ne damo Jadar iz Srbije, Cheila Rodrigues – Extinction Rebellion iz Portugala, Rafaela Aleixo – Fridays for the Future iz Portugala, Ramón Balcázar Morales – Observatorio Plurinacional de Salares Andinos iz Čilea, Alejandro Palamo Rey – Plataforma Salvemos la Montaña iz Španije, Robin Sommer – Sand im Getriebe iz Nemačke, Milica Damnjanović – Exctinction Rebellion iz Srbije, Bojana Novaković –  Marš sa Drine iz Srbije i Aleksandar Matković – EKO Društvena akcija iz Srbije​.

Čedomir Savković

VIDEO: GOSTOVANJE CVETKA JOVANOVIĆA, TELEVIZIJA VALJEVO PLUS:

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.