Srbija

03.08.2022. 10:09

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Otpadne vode iz Linglonga ispuštaće se direktno u Begej, tvrdi Građanski preokret

Foto: Nova ekonomija/Paola Felix Meza

Srbija

03.08.2022. 10:09

Kineska fabrika autoguma Linglong u Zrenjaninu povezala se velikim cevima direktno sa rekom Begej, saopštila je organizacija Građanski preokret. Iako je Grad Zrenjanin najavilo izgranju postojenja za preradu otpadnih voda, u toj organizaciji sumnjaju da ona uopšte nije predviđena za otpadne vode iz Linglonga.

„Za sada se kroz postavljene cevi i prokopane kanale ispuštaju otpadne vode s gradilišta Linglonga, a izvesno je da će tuda oticati celokupan tečni otpad kada počne proizvodnja autoguma, što će izazvati ekološku katastrofu“, piše u saopštenju Građanskog preokreta.

Kako se podseća, Studija iz 2015. godine nije obuhvatila potrebe gigantskog postrojenja kakava je fabrika autoguma Linglong.

U Zrenjaninu nema radne snage za fabriku guma Linglong
KINESKOJ FABRICI GUMA ZEMLJIŠTE, SUBVENCIJE I SAD ULICA

Napominje se da je Studija izvodljivosti za upravljanje otpadnim vodama iz 2015. godine utvrdila da je Zrenjaninu potreban prečistač kapaciteta između 38 i 51 hiljada kubika vode po suvom vremenu, dok po kišnom vremenu treba kapacitet za količinu između 45 i 58 kubika.

Podseća se da je Grad Zrenjanin je nedavno najavio izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda i taj posao poverio arapskoj firmi Metito, kao i da je ugovoreni kapacitet postrojenja je samo 25 hiljada kubnih metara vode na dan.

Foto: Nova ekonomija/Paola Felix Mendoza/Fabrika guma Linglong kod Zrenjanina

Linglong je postavio cevi unutrašnjeg prečnika 1600 mm u zemlju od svoje fabrike ka reci Begej, a kroz cevi ovolikog profila može da protekne 4,5 m3/s (kubika po sekundi) tečnosti slične specifične težine kao voda, odnosno 389 hiljada kubnih metara na dan.

VIDEO SNIMAK GRAĐANSKOG PREOKRETA:

„Izvesno je da tretman tih otpadnih tečnosti uopšte nije predviđen – ni sada ni u budućnosti, kroz najavljeni gradski prečistač“.

U prilogu: Današnji video snimak kanala kojim je Linglong spojen s rekom Begej (snimak je vlasništvo Građanskog preokreta, a slobodan je za preuzimanje i emitovanje u medijima). U prilogu je i grafičko objašnjenje gde se nalazi mesto sa snimka.

U BANATU I FABRIKA GUMA I SIROVINA ZA GUME
KINESKA FABRIKA GUMA NIJE OPASNA PO ZDRAVLJE ZRENJANINACA, KAŽE STUDIJA

Podseća se da je nizvodno na manje od dva kilometra od tog mesta Specijalni rezervat prirode “Carska bara”, ušće Begeja u Tisu, a desetak kilometara dalje ušće Tise u Dunav.

IGRADNJU FABRIKE PRATE AFERE

Izgradnju kineske giganstke fabrike guma u Zrenjaninu, od početka prate brojne kontroverze, koje su kulminirale kada su se u javnosti pojavile informacije o neljudskim uslovima u kojima žive vijetnamski radnici, zaposleni na njenkm gradilištu.

Kako je pisala Nova ekonomija, fabrika je dobijala besplatno zemljište, čak i ulicu u Zrenjaninu.

Ipak, do skandala sa Vijetnamskim radnicima, najviše se govorilo o ogromnim subvencijama koje joj je dodelila država.

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) prošle godine je utvrdio da je državna pomoć u iznosu od 83,49 miliona evra toj kompaniji dodeljena nezakonito.

Projekat fabrike guma u Zrenjaninu, kako je tada naglašeno, ima procenjenu vrednost od 645 miliona evra.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.