Srbija

02.02.2016. 19:50

Večernje novosti

Autor: Nova Ekonomija

Devenport: Obezbeđeni uslovi da Srbija koristi fondove EU za ruralni razvoj

Srbija

02.02.2016. 19:50

 Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport zadovoljan je što je Srbija obezbedila uslove da koristi pretpristupne fondove EU za ruralni razvoj, saopštilo je danas Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Kako je navedeno, Devenport je u razgovoru sa ministarkom poljoprivrede Snežanom Bogosavljević Bošković istakao da je od velikog značaja za efikasnije korišćenje pomoći EU namenjene poljoprivredi što je komisija Vlade Srbije odobrila zapošljavanje 103 osobe u Upravi za agrarna plaćanja.

Time će obezbediti sprovođenje IPARD II programa EU, koji bi trebalo da doprinese povećanju produktivnosti i konkurentnosti poljoprivrede Srbije, usklađivanju sa standardima EU, prilagođavanju zahtevima domaćeg i inostranog tržišta, kao i poboljšanju kvaliteta života u ruralnim područjima, navelo je Ministarstvo poljoprivrede.

Dodaje se da je ministarka Bogosavljević Bošković sa Devenportom razgovarala i o razmeni poljoprivredno – prehrambenih proizvoda, a on je EU pohvalio uzlazni trend plasmana hrane iz Srbije na tržište EU.

Najveći obim trgovine poljoprivrednim proizvodima iz Srbije obavlja se sa EU, oko 50 odsto ukupnog izvoza i više od 60 odsto ukupnog uvoza, podsetilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Bogosavljević Bošković je najavila da će se uskoro u skupštinskoj proceduri naći set zakona iz oblasti ekologije među kojima i izmene i dopune Zakona o zaštiti životne sredine kojim je predviđeno osnivanje Zelenog fonda.

Sredstvima Zelenog fonda treba da se sufinansiraju i budući IPA projekti i rešavaju aktuelna pitanja u sektoru životne sredine.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Pismo koje si napisao je prepuno netačnih informacija, poluinformacija i „nisam znao“ izgovora. Kao što si sad znao da pročitaš (jer si obrazovan) da li se i koliko plaća porez u drugim državama isto tako trebalo je i da pročitaš par zakona koji se odnose na poreze u R.Srbiji. Ovo što si napisao za NBS, Banke i poreze je izvađeno iz konteksta i ne odnosi se na tebe. Zakonska obaveza u Srbiji kao i u svakoj drżavi na svetu je da TI podnosiš poresku prijavu a ne da ti država šalje obračun (sem kad te uhvate u prekršaju). Digitalne Nomade ne mešaj sa sobom jer oni nisu državljani države u kojoj privremeno borave ali moraju da plaćaju zdr.osiguranje u Hr a to što ne plaćaju porez u Hr ne znači da su oslobodjeni poreza u matičnoj državi. Slažem se da su porezi i doprinosi u Srbiji preveliki (plaćam ih već 25godina i nemam crnu platu) ali si od ponudjenih opcija izabrao najgoru za sebe. Izmedju toga da budeš paušalac ili da imaš firmu (sa nos 5 ili 10 prijatelja da podelite troskove) izabrao si da budeš Freelancer tj.kategorija koja ovde ne postoji (do skoro) i sam si sebe stavio u sivu zonu. Kao preduzetnik imas pravo da zamrznes rad kad nemas posla i ne placas za to vreme nksta drzavi.
    Umesto da ste trazili razgovor sa drzavom, napravili udruzenje pre 15 godina i trazili da se uredi taj sektor vi ste ćutali i stavljali sebi male ili velike pare u dzep (zavisi sta i za koga radis). A zelite i bolje skole, i bolje bolnice i bolje puteve ali placate drzavi nula para.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.