Srbija

04.08.2022. 13:32

Euractiv

Autor: Nova Ekonomija

Najsušniji jul u istoriji ugrožava evropske useve

Nova ekonomija

Srbija

04.08.2022. 13:32

Ekstremne vrućine u pojedinim zemljama Evrope prete da umanje stabilne prinose useva i dodatno pogoršaju situaciju sa rastućim cenama hrane. 

Francuska i delovi Ujedinjenog Kraljevstva zabeležili su najsušniji jul u istoriji, pa je Evropska komisija pozvala zemlje članice da prečišćenu gradsku otpadnu vodu ponovo iskoriste za navodnjavanje isušenih farmi, piše Euractiv.

Pojačana suša u Francuskoj ograničila je upotrebu vode za navodnjavanje, prošlog meseca palo je samo 9,7 milimetara kiše, što je 84 odsto manje od proseka između 1991. i 2022. godine, saoštio je Meteo France. 

Poljoprivrednici širom zemlje prijavljuju poteškoće u ishrani stoke zbog isušenih travnjaka, dok je navodnjavanje zabranjeno u velikim područjima severozapada i jugoistoka zbog nestašice slatke vode.

Ministar zaštite životne sredine Kristof Bešu rekao je da je količina kiše koja je pala u julu iznosila samo 12 odsto od količine koja je potrebna. 

Francuska je četvrti najveći izvoznik pšenice i među top pet svetskih izvoznika kukuruza. Loša žetva, izazvana sušama, mogla bi da dodatno poveća pritisak na snadbevanje žitaricama. 

„Naš prehrambeni sistem je pod pritiskom već neko vreme, problemi snabdevanja iz Ukrajine samo su dodatno pogoršali situaciju“, rekao je Šouro Dasgupta, ekonomista koji se bavi životnom sredinom na Evro-mediteranskom centru za klimatske promene. 

Prema njegovim rečima, ekstremna vrućina, doprinosi rastu cena hrane za potrošače, i težim uslovima za proizvođače.

Rod žitarica drastično manji zbog suše, poljoprivrednici traže pomoć države
Manji prinosi domaćeg agrara doneće novo poskupljenje hrane

U Velikoj Britaniji su pojedini snabdevači vodom već najavili restrikcije što će imati uticaj na milione ljudi. Proizvođači voća i povrća, sa druge strane, prijavili su gubitke pojedinih useva, kao što je pasulj i jagodičasto voće. Inflacija je u junu u Velikoj Britaniji došla do četrdesetogodišnjeg maksimuma.

U Španiji, koja je već presušena zbog dugotrajne vrućine, temperature će ove nedelje u nekoliko oblasti preći 40 stepeni.

Vrućina pogoršava nestašicu vode koja je pratila špansku poljoprivredu od prošle zime, uz lokalna ograničenja u korišćenju vode u najteže pogođenim regionima.

Portugal se suočava sa „najgorom sušu ovog veka“, upozorio je prošlog meseca ministar životne sredine Žoze Duarte Kordeiro.

Komesar EU za životnu sredinu Virginijus Sinkevičius poručio je da rasipanje vode mora da prestane, i da je potrebno efikasnije korišćenje tog resursa kako bi se osigurala sigurnost i održivost poljoprivrednog sistema.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.