Srbija

03.02.2016. 14:06

Večernje novosti

Autor: Nova Ekonomija

Najmanje 700 radnika u RTB Bor su višak

Srbija

03.02.2016. 14:06

U Rudarsko-topioničarskom basenu „Bor“ objavljena je anketa za dobrovoljno napuštanje radnog mesta u toj kompaniji. U najvećem srpskom proizvođaču bakra i zlata, od 5.000 radnika, koliko ih trenutno ima, višak je najmanje njih 700.

U RTB radi blizu 600 radnika koji imaju manje od dve godine do sticanja prava na penziju. A procene su da bi basen mogao da radi, bez pravljenja gubitaka, ukoliko bi se broj zaposlenih sveo na 4.300. 

Na ovaj korak menadžment RTB je, praktično, bio prinuđen. Jer, cena bakra na svetskom tržištu metala se, s nekadašnjih gotovo 10.000 dolara po toni, „strmoglavila“ za 55 odsto i sada iznosi oko 4.500 dolara po toni.Upravo zbog dramatičnog pada cene crvenog metala, privremeno je obustavljena proizvodnja u pojedinim prerađivačkim pogonima iz sastava RTB, kako se ne bi pravili dodatni gubici. 

Radnici RTB imaju tri mogućnosti. Po prvoj, oni mogu uzeti 200 evra po godini staža, s tim da ukupan iznos otpremnine ne može da pređe osam hiljada evra u dinarskoj protivvrednosti. 

Druga varijanta podrazumeva isplaćivanje otpremnine po Zakonu o radu, s tim da ni u tom slučaju iznos ne sme biti veći od osam hiljada evra. Treća solucija je isplata šest prosečnih bruto zarada u Srbiji, obračunata prema poslednjim zvaničnim podacima. 

Inače, pred Trgovinskim sudom u Zaječaru u toku je i razmatranje Unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR) za RTB „Bor“, kojim bi ova kompanija trebala da se reši dugova od gotovo 900 miliona evra. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. @Davor
    Branis neodbranjivo. Drzava ne moze da ubira poreze i doprinose od ljudi ciji status nije regulisala. Mogli su to da urade jos pre mnogo godina, ali ne samo da nisu regulisali pravne okvire vec su u medjuvremenu donosili zakone koji su dodatno komplikovali i otezavali poslovanje (npr. test samostalnosti) i iznova dokazivali koliko su nekompetentni i spori u odnosu na drzave u okruzenju. I pored ociglednih propusta i nelogicnosti od strane drzave, ti se nasao pametan da za sve okrivljujes pojedince ciji status nije regulisan. A status treba da bude privilegovan jer je rec o ljudima koji donose ciste devize iz inostranstva u drzavu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.