Srbija

04.02.2016. 11:37

Blic

Autor: Nova Ekonomija

Zaštitnik građana preporučio razrešenje načelnika Komunalne policije Grada Beograda

Srbija

04.02.2016. 11:37

Zaštitnik građana Saša Janković preporučio je danas razrešenje načelnika Komunalne policije Beograda Nikole Ristića, nakon utvrdjene odgovornosti za povredu prava građana i zbog ponovljenog odbijanja saradnje sa zaštitnikom.

Kako piše u saopštenju Zaštitnika građana javna preporuka je upućena zbog utvrđene odgovornosti za povrede prava građana koje su prouzrokovale štetu većih razmera i zbog ponovoljenog „odbijanja saradnje“ sa Zaštitnikom u postupcima kontrole.

„Zaštitnik građana je utvrdio da je u postupanju Komunalne policije Grada Beograda prema novinarskoj ekipi „Krika“ 21. oktobra 2015. godine bilo nedostataka, od kojih se najznačajniji odnose na nezakonito oduzimanje predmeta i brisanje snimaka iz fotoaparata. Načelnik Komunalne policije nezakonito je sprečavao snimanje postupanja Komunalne policije, a tokom postupka kontrole je dao neistinite podatke o oduzimanju predmeta, koji su u očiglednoj suprotnosti sa sadržajem audio-video snimka tog događaja dostupnih javnosti“, piše u saopštenju.

Takođe, preporuka je upućena i zbog postupanja komunalne polciije prema novinarskoj ekipi sajta „Istinomer“ 25. septembra 2015. godine.

Novinarki i snimateljima sajta „Istinomer“, Komunalna policija zabranila je 25. septembra snimanje ispred restorana „Savanova“ i napisala im prekršajne prijave uz obrazloženje da su „ulaskom na gradilište ometali službeno lice u obavljanju dužnosti“. Ekipi Istinomera, koja je snimala intervju sa Dobricom Veselinovićem iz Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“, najpre je iz restorana „Savanova“ poručeno da se odmah udalje, jer vlasnik ne dozvoljava snimanje u blizini objekta.

Pošto članovi novinarske ekipe to nisu učinili, ubrzo je stiglo dvoje komunalnih policajaca koji su insistirali na tome da se ekipa udalji, jer je, kako su kazali, u pitanju gradilište. Nakon toga, na šetalištu se pojavilo još sedam komunalnih policajaca koji su napisali prekršajne prijave novinarki, dvojici snimatelja i fotoreporteru Istinomera, kao i Dobrici Veselinoviću.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.