Vesti iz zemlje

18.08.2022. 11:38

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Privrednici očekuju bolji promet u sledećem kvartalu

Foto: Pixabay

Većina privrednika u Srbiji očekuje održavanje i rast prometa u narednom tromesečju, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS). Naglašava se da je zaposlenost stabilna, kao i da se očekuje rast izvoza.

Zaposlenost je stabilna imajući u vidu da je 87 odsto anketiranih održalo ili povećalo broj radno angažovanih u drugom kvartalu, kao i da 94 odsto ispitanika ne očekuje smanjenje broja zaposlenih ni u narednom kvartalu, dodaje se u saopštenju.

„Aktuelna ponuda radne snage u zemlji, u smislu obrazovnih profila i radnog iskustva, odgovarajuća je za većinu anketiranih ali privrednici takođe smatraju da u Srbiji nema dovoljno adekvatnih kadrova“, objašnjavaju u PKS.

MALA I SREDNJA PREDUZEĆA KAO POKRETAČ NOVE SRPSKE PRIVREDE

Srpska privreda je u drugom kvartalu, kako se navodi, ostvarila poboljšanje poslovnih performansi imajući u vidu da je 46 odsto ispitanika realizovalo rast prometa u odnosu na prethodni kvartal, dok je kod 35 odsto anketiranih promet ostao nepromenjen.

Kod 33 odsto ispitanika koji su izvozili u drugom kvartalu 2022. godine zabeležen je povećan izvoz u odnosu na prethodni kvartal i to u proseku za 50 odsto.

Privrednici pokazuju optimizam za treći kvartal 2022. godine u pogledu kretanja izvoza. Očekuje se rast međukvartalnog izvoza kod 32 odsto anketiranih izvoznika.

Od ukupnog broja anketiranih kompanija, njih 48 odsto je uvozilo u drugom kvartalu 2022. godine, a povećan ili isti obim uvoza je imalo čak  82 odsto anketiranih uvoznika.

Privrednici ocenjuju da su raspoloživost i cena resursa, kao i tražnja na domaćem tržištu, ključni za bolje poslovanje u narednom tromesečju.

Prema anketi PKS koja je rađena u julu, tri četvrtine anketiranih privrednika očekuje da će poslovna klima biti ista ili bolja u trećem kvartalu 2022. godine.

Rastući troškovi, ključni izazov za privredu

Privrednici navode kako su u drugom kvartalu u proseku ostvarili iskorišćenost kapaciteta od 74 odsto, a najveća iskorišćenost ostvarena je u tekstilnoj industriji.

Dodaje se da je ohrabrujući podatak da 78 odsto anketiranih firmi raspolaže sa dovoljno finansijskih sredstava za optimalno finansiranje poslovanja.

Resursi ostaju ključni uslov za unapređenje poslovanja i veću iskorišćenost kapaciteta, jer je čak 60 odsto anketiranih označilo manje troškove resursa kao ključni faktor efikasnijeg poslovanja.

Kako je ranije preneo naš portal, rast troškova proizvodnje, prema analizi PKS, biće jedan od glavnih izazova domaće privrede u 2022. godini.

Srpska privreda ulazi u period sporijeg rasta i/ili stagnacije
„Privredni rast Srbije će biti manji nego što smo očekivali“

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.