Srbija

23.08.2022. 15:25

VOICE/Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Firma bliska Karićima kupila kompleks Nove livnice na Novom Beogradu

Foto: Google Maps - Printskrin

Srbija

23.08.2022. 15:25

Kompanija Toriox pobedila je na licitaciji za kompleks „Nove livnice“ na Novom Beogradu koji obuhvata 7,3 hektara građevinskog zemljišta i nekoliko objekata. Cena koju je kompanija ponudila je 43 miliona evra. Toriox je ćerka kiparske firme i jedno od pravnih lica koja se mogu dovesti u vezu sa porodicom Bogoljuba Karića, piše VOICE.

Javno nadmetanje je organizovala Agencija za osiguranje depozita.

Komapnija Toriox je osnovana pre dva meseca u Beogradu.

U vlasništvu je kiparskog preduzeća Toriox Holdings LTD. Direktor te firme je Marinos Stylianides. To ime pominje se na menadžerskim pozicijama u više od stotinu tamošnjih firmi.

VOICE: Firma gubitaš otkupila najveća bankarska potraživanja u Srbiji

Evropski mediji, izveštavajući o poslovnim vezama porodice Karić i porodice beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka navode Marinosa Styliandesa kao novog vlasnika kiparske firme Dana holdings, koja je do uvođenja sankcija Evropske unije Bogoljubu Kariću bila u vlasništvu familije ovog srpskog biznismena.

Stvarni vlasnik kompanije Toriox je Nikola Lazarević, pokazuju podaci Agencije za privredne registre (APR). Lazarević je i jedan od vlasnika i direkor firme Vesta International.

Druga dva vlasnika Vesta International su Dejan Lazarević i Goran Lazarević, zetovi Bogoljuba Karića.

U vlasništvu ovog preduzeća je i vila Jelena na Dedinju.

Kompanija Toriox pobedila je na licitaciji za kompleks Nove livnice na Novom Beogradu koji obuhvata 7,3 hektara građevinskog zemljišta i nekoliko objekata. Cena koju je kompanija ponudila je 43 miliona evra. Toriox je ćerka kiparske firme i jedno od pravnih lica koja se mogu dovesti u vezu sa porodicom Bogoljuba Karića, piše VOICE.

Kompleks „Nova livnica“ se nalazi na Tošinom bunaru na Novom Beogradu, uz parcelu bivše farbike IMT. Imovina IMT-a takođe je prodata na licitaciji koju je organizoala Agencija za osiguranje depozita.

I imovina Livnice i imovina IMT-a prodavale su se u okviru stečajnog postupka nad Beobankom AD Beograd koja je imala velika potraživanja prema ovim, nekadašnjim industrijskim gigantima. Zemljište koje je je pripadalo IMT-u (najmanje 35 hektara) i Livnici (7,3 hektara) slovi za najatraktivniju građevinsku lokaciju u Srbiji, piše VOICE. Ono je prošle i ove godine prodavano preko državnih agencija – Agencije za licenciranje stečajnih upravnika i Agencije za osiguranje depozita.

Oduzeta imovina samo preko eAukcija, sve više licitacija

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.