Srbija

08.02.2016. 09:36

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Srpska ekonomija sedma najjadnija na svetu

Srbija

08.02.2016. 09:36

Srbija je jedna od najsiromašnijih zemalja na svetu,a njena ekonomija je sedma najbednija na svetu, objavio je Blumberg. 

Parametri kojima je utvrđivano stanje ekonomije u svetu su indeks inflacije i stopa nezaposlenosti.

Indeks bede izračunava se kao zbir procenata inflacije i nezaposlenosti. Za taj pokazatelj u 2016. godini, iskorišćena su predviđanja ekonomista koje je Blumberg anketirao. 

Ta lista je ove godine obuhvatila 63 zemlje, manje od trećine postojećih država u svetu, i među njima se prvi put našla i Srbija i to na sedmom mestu sa 20,9 poena.

Deset najgorih ekonomija sveta su Venecuela, Argentina, Južna Afrika, Grčka, Ukrajina, Španija, Srbija, Turska, Brazil i Kazahstan.

Glavni razlog zašto je Venecuela na vrhu lestvice je cena nafte, dok je kod drugih zemalja to uglavnom nezaposlenost.

Na Blumbergovoj listi najbolje stoji Tajland, na 63. mestu, a uz njega su Singapur, Švajcarska, Japan, Tajvan, Južna Koreja i Kina. 

Prema istom Indeksu bede, Rumunija (na 53. mestu) stoji bolje od SAD (51. mesto) i nekih bogatih evropskih zemalja – Norveške (49) i Luksemburga (47) na primer. 

Na istoj listi, takođe, Meksiko (46) je ispred Nemačke (43. mesto), Švedske (39) i Kanade (37). Pokazalo se da je i Šri Lanka (na 36. mestu) bolje plasirana od Belgije (28), Finske (26) i Francuske (21), kao i od proseka čitave Evro zone (20). 

Na listi, osim Južne Afrike, nije predstavljena nijedna afrička zemlja. Nema ni zemalja Bliskog istoka, niti sa Indijskog potkontinenta. 

Iz regiona, Blumberg je na svoju listu bede smestio još samo Sloveniju na 30. i Hrvatsku na 11. mesto, tako da su izostale Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora i Albanija.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Molim vas da se ne sramotite sa ovakvim „profesorima“- polupismena osoba moze da nadje na internetu da je udeo poljoprivrede u BDP-u je 6% sto se nikako ne moze smatrati visokim ucescem, a tek izjava o high tech kompanijama je nebuloza jer je taj sektor imao visoke stope rasta u 2020… Boze sacuvaj ko predaje mladim ljudima u ovoj zemlji… vidim da doticni ima i odlicne reference u drzavnoj upravi kao savetnik jednog od najgorih premijera u istoriji Mirka Cvetkovica…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.