Vesti iz sveta

07.09.2022. 09:45

Euractiv

Autor: Olivera Bojić

Rusi od sledeće nedelje teže do viza za ulazak u EU

Foto: Pixabay

Nove prepreke za ruske putnike koji traže vize za ulazak u EU mogle bi da stupe na snagu već sledeće nedelje, a Evropska komisija je saopštila (6. septembra) da očekuju da će brzo dobiti odobrenje zemalja članica, prenosi Euractiv.

Ministri spoljnih poslova EU prošle nedelje su postigli politički dogovor da u potpunosti suspenduju sporazum o viznim olakšicama između Unije i Moskve iz 2007, što otežava ulazak ruskih građana u EU.

„Ruski građani ne bi trebalo da imaju lak ulazak u EU“, rekla je novinarima komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johansson, dodajući da „u ovom trenutku nema osnova za poverenje, nema osnove za privilegovani odnos između EU i Rusije“.

Rusi koji podnose zahtev za vize za ulazak u šengensku zonu putovanja — 22 zemlje članice EU plus Norveška, Island, Švajcarska i Lihtenštajn — sada će plaćati taksu od 85 evra umesto 35 evra.

Standardno vreme obrade takvog zahteva biće produženo sa 10 na 15 dana, a u nekim slučajevima provera će se nastaviti do 45 dana. Vize za više ulazaka takođe će biti ograničene.

„Uskoro ćemo dati dodatne smernice kako bismo obezbedili pojačanu kontrolu zahteva za vize i prelaska granice od strane ruskih državljana“, dodao je Johanson.

Upitan o postojećim vizama koje su već odobrene ruskim državljanima, Johanson je rekao da trenutno ima manje od milion važećih viza za ruske državljane.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Tema:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.