Vesti iz zemlje

12.10.2022. 16:10

Autor: Katarina Baletić

CERT se uključio u rešavanje problema sa radom DNS servisa u Srbiji

Foto: Pxfuel

Nacionalni centar za prevenciju bezbednostih rizika u informaciono-komunikacionim sistemima (CERT) preduzeo je sve neophodne korake nakon što je juče došlo do otežanog rada DNS servisa u Srbiji, odgovoreno je Novoj ekonomiji.

„Nacionalni CERT u okviru svojih nadležnosti je preduzeo sve neophodne korake u cilju minimalnog uticaja na dostupnost servisa“, piše u pisanom odgovoru.

Nova ekonomija je poslala pitanja Nacionalnom CERT-u u vezi sa problemom koji su građani imali juče prilikom otežanog pristupanja sajtovima sa .rs domenom.

 

 

U odgovoru Nacionalnog CERT-a se navodi da ih je Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) obavestio o otežanom radu DNS servisa određenih pružaoca usluga u Srbiji.

DNS je skraćenica za Domain Name System i predstavlja jednu od ključnih komponenti Interneta, koja je u osnovi sistem koji pretvara imena računara (hostnames) u IP adrese.

RNIDS upravlja registrom nacionalnih domena .rs i .srb i internet infrastrukturom od posebnog značaja za rad interneta u Srbiji i obezbeđuje funkcionisanje nacionalnih internet domena, odgovaraju iz CERT-a.

RNIDS je juče saopštio da je u toku dana postojao problem sa sa pristupom sajtovima sa .rs domenima. U saopštenju se pojašnjava da se radi o tehničkim.
Međuti, dodaje se da „zajedno sa pružaocima usluga koji su napadnuti“ RNIDS radi na otklanjaju problema i da se očekuje rešenje u najkraćem mogućem roku.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.