Srbija

08.04.2016. 19:28

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Otvoren konkurs za ekološki orjentisane poslovne ideje

Srbija

08.04.2016. 19:28

Danas je otvoren konkurs Nacionalnog foruma za zelene ideje, koji četvrtu godinu zaredom organizuje Trag fondacija u partnerstvu sa Fondom braće Rokfeler (RBF) i Erste Bankom.

Konkurs je pokrenut sa idejom da prepozna i pruži podršku inovativnim projektima zasnovanim na principima održivog razvoja koji mogu da ostvare značajan društveni, ekološki i ekonomski uticaj u lokalnim zajednicama, uz istovremenu zaštitu životne sredine.

Na konkurs koji će trajati do 2. maja, mogu se prijaviti pojedinci, udruženja i mala preduzeća i preduzetnici. Tri ideje sa najvećim potencijalom za unapređenje kvaliteta života društvene zajednice dobiće po 5.000 dolara koji su namenjeni realizaciji ideje, biće dodatno podržani putem konsultacija i mentorstva sa ciljem da postanu konkurentni i održivi na duži period.

Prisutnima se u ime organizatora obratila izvršna direktorka Trag fondacije Biljana Dakić Đorđević. 

„Prethodne tri godine kroz konkurs je podržano devet uspešnih poslovnih ideja, a uložena sredstva svih dosadašnjih partnera na projektu prelaze iznos od 100.000 dolara. Pored finansijske podrške, dobitnicima nagrada obezbedili smo dodatnu podršku u vidu konsultacija, mentorstva i razmene iskustava. Verujemo da će uspešni primeri dosadašnjih dobitnika u razvijanju održivih biznisa podstaći i druge da budu preduzimljivi i na taj način doprinesu razvoju svojih lokalnih zajednica“, istakla je Biljana.

Vladimir Todorović, ekspert za društveno preduzetništvo i eksterne komunikacije Erste Banke rekao je da treba veoma ceniti pristup koji imaju preduzetnice i preduzetnici koji rade u duhu zelenih ideja:

„Oni osim svih aspekata o kojima mora da vodi računa bilo koji biznis, posebnu pažnju obraćaju na društveni i ekološki efekat na zajednicu. Pokušaćemo u tome da im pomognemo i finansijski i savetodavno“, izjavio je Vladimir Todorović.

U ime Udruženja za lokalni razvoj Kamenica iz Niša, Dejan Mitić je predstavio međunarodni ekološki kamp za mlade Treehouse camp, koji će kroz ponudu različitih kulturno-sportskih aktivnosti biti otvoren za sve posetioce od 1.maja. Projekat obuhvata oživljavanje turističkih potencijala izletišta Kamenički vis u blizini Niša i pokrenut je zahvaljujući trećoj nagradi na prošlogodišnjem Nacionalnom i prvoj nagradi osvojenoj na regionalnom forumu Filantropija za zelene ideje.

Pobednici konkursa biće u prilici i da svoje projekte predstave na regionalnom forumu Filantropija za zelene ideje Fonda braće Rokfeler (RBF) koji će biti održan u Srbiji u julu 2016. godine, a najbolji će dobiti dodatnih 10.000 dolara.

Podnosioci projektnih ideja se na konkurs mogu prijaviti putem Prijavnog formulara, koji se može preuzeti na sajtu www.tragfondacija.org.

Popunjen prijavni formular neophodno je poslati do 2. maja 2016. godine do 17 časova, elektronskim putem na adresu: zeleneideje@tragfondacija.org 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.