Srbija

09.04.2016. 19:40

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Sve bolja saradnja carina Srbije i Nemačke

Srbija

09.04.2016. 19:40

Dvodnevna poseta visoke delegacije Saveznog ministarstva finansija i Generalne carinske uprave SR Nemačke koja je počela 4. aprila 2016. godine u Upravi carina Srbije, okončana je nakon niza dobrih susreta na najvišem nivou. Nemačka delegacija se ovoga puta sastala sa ključnim predstavnicima carine i policije Republike Srbije sa kojima će saradnja u narednom periodu biti dodatno produbljena, saopštila je Uprava carina Srbije.

Inicijalni sastanak 4. aprila 2016. godine otvorio je direktor Uprave carina, Miloš Tomić, ocenivši da je najjača tačka dosadašnje saradnje razmena informacija, kao i nesebična pomoć koju smo od nemačke Carine dobili u obukama, treninzima i razmeni iskustava i znanja, što direktno, što posredstvom GIZ-a, Svetske carinske organizacije i Hans Fridrih Zajdel Fondacije.

On je istakao da se bez ikakvog preterivanja može reći da je carinska bilateralna saradnja sa SR Nemačkom među tri najbolje kada je ova administracija u pitanju.

Na sastanku u Upravi carina prisutan je bio i državni sekretar u Ministarstvu finansija Republike Srbije, Milovan Filimonović koji je iskoristio priliku da se u ime ministarstva zahvali na izuzetnoj saradnji i  podršci.

Delegaciju SR Nemačke predvodili su Јulian Vurtenberger, funkcioner Saveznog ministarstva finansija (načelnik Sektora III) i Uve Šreder, direktor Generalne carinske uprave. Gospodin Vurtenberger koji je prethodno bio direktor carinske administracije SR Nemačke, uspeo je za nešto više od godinu dana da sprovede najsveobuhvatniju reorganizaciju carinske službe Nemačke u novijoj istoriji, čija je kruna osnivanje nove Savezne službe – Generalne carinske uprave, čiji je direktor njegov naslednik, Uve Šreder.

Druga inicijativa, kako je saopštila Uprava carina, usmerena je na to da UCRS postane deo mreže koju je inicirao ZKA (Zollkriminalamt, pandan našem Sektoru za kontrolu primene carinskih propisa), a u kome se već nalaze carinske službe Danske, Norveške, Češke, Poljske. Ova mreža bavila bi se razmenom informacija o zaplenama koje su omogućila skeniranja, kao i uočenim modalitetima.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.