Srbija

10.04.2016. 15:23

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Stižu 33 austrijske steone junice koje daju 6.500 litara mleka

Srbija

10.04.2016. 15:23

Ugovori o dodeli 33 steone junice simentalske rase, koje će u subotu biti dopremljene iz Austrije, potpisani su sa poljoprivrednicima iz Zrenjanina.

Za ove junice je iz gradskog agrarnog budžeta izdvojeno 10 miliona dinara.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, koji je potpisao ugovore sa poljoprivrednicima, rekao je da Grad ulaže u razvoj poljoprivrede i podsetio da je, na inicijativu ovdašnjih stočara, prošle godine poklonjeno 60 visokokvalitetnih steonih junica, za šta je obezbeđeno 17,8 miliona dinara.

„Mi smo prvi grad koji je to učinio i odmah nakon potpisivanja Sporazuma sa Ministarstvom poljoprivrede sa austrijskim ministarstvom, prošle godine, napravili smo ugovor sa uvoznikom junica i obezbedili grla koja smo zatim podelili stočarima“, rekao je on.

Janjić je naveo da ga raduju pozitivne reakcije stočara i ukazao da će uskoro biti raspisan i javni poziv za dodelu 23 teladi od prošle godine uveženih steonih junica, a pomoć se stići i za zrenjaninske pčelare za koje je iz budžeta izdvojeno 4,5 miliona dinara.

Vlasnik firme Fruškogorska, Sava Vrbajac, generalni zastupnik za uvoz junica iz Austrije, rekao je da su one već odabrane i da će u Srbiju biti dopremljene u subotu, te da će nakon 30 dana provedenih u karantinu biti dodeljene stočarima.

„Ove godine 15 najboljih grla biće izloženo na novosadskom Sajmu poljoprivrede. Reč je o junicama sa nivoom proizvodnje oko 6.500 litara, dakle, o izuzetno kvalitetnim junicama“, objasnio je Vrbajac.

Potpisnica ugovora Zagorka Arsić iz Stajićeva kazala je da će ova pomoć podići osiromašen stočni fond i da od stočarstva, uz trud i rad ipak može da se lepo živi.

„Imamo pet steonih junica, crni holštajn, hteli smo da ukinemo krave, međutim, ova akcija koju je grad pokrenuo pomogla mi je da donesem odluku i ne odustanem. Čini mi se da će sve ovo biti odobro i da se unapredi stočarstvo koji je bilo u lošijem stanju“, rekla je Arsić.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.