Srbija

10.04.2016. 15:35

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Grad izdvojio 102 miliona za rekonstrukciju reni bunara u Makišu

Srbija

10.04.2016. 15:35

Rekonstrukciji reni-bunara „RB 8M“ u Makišu u opštini Čukarica podrazumevaju ugradnju šest novih drenova, kako bi se povećala količina dobijene sirove vode.

Rok za završetak radova je septembar, a gradski menadžer Goran Vesić precizirao je da je Grad Beograd za radove izdvojio 102 miliona dinara.

Podsetivši da je taj reni-bunar napravljen 1979. godine, da je tada imao osam drenova i prikupljao 145 litara vode u sekundi, Vesić je rekao da je vremenom nekoliko drenova ostalo potpuno van funkcije i da bunar trenutno prikuplja oko 20 litara vode u sekundi.

„Mi smo krenuli u rekonstrukciju, biće ubaćeno šest novih drenova i bunar će prikupljati 90 litara vode u sekundi,“ istakao je Vesić.

On je rekao da je to drugi reni-bunar koji se rekonstruiše i podsetio da je pre nekoliko nedelja počela rekonstrukcija prvog reni-bunara koji se nalazi sa novobeogradske strane.

„Veoma je važno da građani Beograda znaju da smo počeli da radimo rekonstrukciju ovih reni-bunara jer će to poboljšati snabdevanje vodom,“ rekao je Vesić.

Kako je dodao, u okviru projekta rešavnja kanalizacije i nvodovoda, osim što ima cilj da u narednih 10 godina do svake kuće dovede kanalizaciju, Grad ima cilj i da proširi vodovodnu mrežu, jer „Beograd izgradnjom fabrike vode Makiš 2, ima dovoljno vode i za veći broj stanovnika nego što ima sam Beograd.“

Ponovivši da je Beograd ove godine odvojio novac za rekonstrukciju 2 reni-bunara, Vesić je rekao da će JKP Vodovod i kanalizacija pokušati da sam odvoji sredstva za rekonstrukciju još nekoliko bunara.

Predsednik opštine Čukarica Srđan Kolarić je podsetio da se na teritoriji te opštine nalazi fabrika vode Makiš i nekoliko reni-bunara odakle se crpi voda za stanovništvo Beograda.

„Ono što je loše to je da naselja koja se nalaze uzvodno od ovih vodoizvorišta, kao što su Umka, Ostružnica, Velika Moštanica, još nemaju rešen kanalizacioni sistem, ali Grad Beograd i BVK su napravili plan i projekat da u narednom periodu i ta naselja budu pokrivena kanalizacionim sistemom,“ rekao je Kolarić.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.