Srbija

11.04.2016. 11:52

N1

Autor: Nova Ekonomija

Žene su neiskorišćeni privredni potencijal Srbije i RS

Srbija

11.04.2016. 11:52

Ciljevi prve regionalne Konferencije o ženskom preduzetništvu Srbije i Republike Srpske, koja se održava danas u Beogradu, su da ohrabri žene da se otisnu u preduzetničke vode – da podstakne dijalog preduzetnica, predstavnika vlade, finansijskih institucija.

Žene su vlasnice ili menadžeri manje od trećine registrovanih malih i srednjih preduzeća u Srbiji.

Takođe, prema podacima kancelarije UN Women u Srbiji, više od 50 odsto radno sposobnih žena u Srbiji nema nikakav posao. Slični podaci važe i za Republiku Srpsku.

„Država je izdvojila značajna sredstva za podsticaj ženskog preduzetništva“, kaže  Ana Jovanović, predstavnica organizatora konferencije.

Prema njenim rečima, neophodno je da država osmisli mehanizme kojima bi se podstakle žene da se upuste u preduzetničke vode.

„Najpre zakon, a potom i podsticajna sredstva“, kaže ona i dodaje da sve što država planira možemo čuti danas od zvaničnika vlade na konferenciji.

Ona dodaje da statistika kaže da imamo 50 posto ekonomski neaktivnih žena

„Žene su neiskorišćeni privredni potencijal u obe republike. To treba iskoristiti za dobrobit svih nas“, kaže Jovanović.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.