Vesti iz zemlje

14.12.2022. 13:14

021

Autor: Nova ekonomija

Strancima u Novom Sadu novčana pomoć za decu, predložilo Gradsko veće

Deca koja izlaze iz osnovne skole Foto: Nova ekonomija

Gradsko veće Novog Sada predložilo je da se strancima koji žive u tom gradu omogući da iz budžeta dobijaju finansijsku podrška za decu kao i svi ostali građani Novog Sada, prenosi portal 021.rs.

Skupština grada će u petak raspravljati o izmenama Odluke o pravima na finansijsku podršku porodici sa decom, tako da prava imaju i strani državljani koji imaju status stalno nastanjenog stranca, ukoliko ima prijavljeno prebivalište na teritoriji grada.

Pravo na finansijsku podršku porodici sa decom iz ove odluke podrazumeva novčanu pomoć za prvo dete u iznosu od 50.000 dinara, novčanu pomoć za trojke od 200.000 dinara, novogodišnju novčanu pomoć za bebe rođene u Betaniji 1. januara u visini od 50.000 dinara.

Novogodišnji poklon za prvu bebu rođenu 1. januara od 200.000 dinara i novčani poklon povodom dana Grada koji dobijaju deca rođena u porodilištu 1. februara koji je u istom iznosu kao i za 1. januar, prenosi taj portal.

NOVI SAD PONOVO SUBVENCIONIŠE KUPOVINU BICIKALA

Takođe, ovom odlukom su definisani i uslovi za ostvarivanje prava na regresiranje troškova boravka dece u gradskim vrtićima, besplatnu ishranu dece u osnovnim školama, pomoć u školovanju darovitih učenika srednjih škola i studenata, finansijsku podršku porodici sa decom upisanom u privatnu predškolsku ustanovu i naknadu troškova za vantelesnu oplodnju.

Grad Novi Sad pred rebalansom budžeta

Sva ova novčana pomoć porodicama koje imaju prebivalište u Novom Sadu isplaćuje se iz gradskog budžeta kao vid dodatne podrške jer Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom dozvoljava da lokalne samouprave, ukoliko imaju novčanu mogućnost, mogu da povećaju socijalna davanja i daju veća prava stanovništvu u odnosu na ono što je predviđeno republičkim propisima, prenosi taj portal.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.