Srbija

11.04.2016. 12:04

RTS

Autor: Nova Ekonomija

Otplata duga za porez na rate i bez kamate važi za sve poreske dužnike

Srbija

11.04.2016. 12:04

Ponuda za otpis kamate uz otplatu glavnice duga na rate, važi za sve poreske dužnike. Oni koji duguju do dva miliona dinara treba do 4. jula da podnesu zahtev za reprogram. Jedino se za porez na imovinu zahtevi predaju u opštinskim upravama prihoda, a svi ostali u filijalama Poreske uprave.

Sa lokalnim poreznicima je prvo sklopilo sporazum 350 Beograđana. Na primer, penzionerka Marija bi na taj način mogla da se reši 18.000 dinara duga za kamatu. 

Vlasnici stanova i firmi u Beogradu za porez na imovinu gradskoj kasi duguju više od 11 milijardi dinara. Veći deo tog duga napravili su građani, ako bi iskoristili ponudu da glavnicu vrate na 30 do 60 rata, grad bi im otpisao više od dve i po milijarde dinara kamate.

„Najveći broj dužnika ima do 200.000, što je negde dobra varijanta s obzirom da je zakonodavac propisao da do iznosa duga do 200.000 bez kamata, koji je kao takav evidentiran u poreskoj evidenciji. Ne traži se sredstvo obezbeđenja naplate“, kaže Slavica Gvozdić iz Uprave prihoda grada Beograd .

Oni čiji je dug veći od dva miliona dinara zahtev mogu da podnesu i posle 4. jula, a otpisuje im se polovina kamate. U ostalim gradovima dugovi su znatno niži.

„Dvadeseteak hiljada poreskih obveznika bi moglo da se pojavi kao potencijalni podnosioci zahteva za reprogram a dugovi su negde između 400 i 500 miliona dinara“, navodi Nina Ilić iz Uprava prihoda Niša.

Sanja Stanojević iz Uprave prihoda Kragujevca očekuje da će građani svoje zaostale obaveze redovno izmirivati po dobijanju rešenja o dugovanom porezu, čime bi se povećao za sada neznatno procenat naplate.

Iako poslednjih godina naplata poreza na imovinu raste, pre svega zbog evidentiranja onih koji poresku obavezu ranije nisu imali, veća je i disciplina u plaćanju. Ipak, spisak dužnika je dug, najčešće zbog starih dugova koji se sa svakom uplatom prvi namiruju.

RTS saznaje da listu dužnika predvodi preduzetnik-hotelijer iz centralne zone Beograda, koji za porez na imovinu duguje čak 19 miliona dinara. On ipak neće moći da računa ni na otpis kamata ni na rate jer je njegov slučaj pred sudom.

Sredinom prošle godine lokalni poreznici počeli su prinudnu naplatu prodajom nekretnina, a do sada je na taj način bez imovine ostalo troje vlasnika.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.