Srbija

11.04.2016. 15:05

RTS

Autor: Nova Ekonomija

Srpski turisti zbog terorizma ove godine izbegavaju Tunis, Tursku i Egipat

Srbija

11.04.2016. 15:05

Politička situacija u svetu direktno se odražava na turizam. Svet strahuje od terorističkih napada, a problem izbeglica još nije rešen. Svetska turistička organizacija ne predviđa smanjenje broja putovanja, ali najavljuje promenu njihovih tokova.

Egipat, Tunis i Turska očekuju pad broja gostiju. S druge strane, povećanju se nadaju Grčka, Italija i Španija. Zbog toga su domaće agencije obogatile ponudu iz tih zemalja, pa će tako naši turisti moći da se odmaraju u Kalabriji u Italiji, i da otkriju dva nova grčka ostrva, Samos i Limnos. Jedan broj naših turista odlučiće se i za Bugarsku.

„Za sve one koji nemaju puno sredstava a opet žele more, Bugarska je popularna već duže vremena i ima vrlo lepe smeštajne kapacitete, sada ćemo im samo približiti tu destinaciju i čarter linijom iz Beograda za Burgas“, kaže Saša Zarić iz agencije Ponte.

U agencijama primećuju i veliko interesovanja turista za odmor na crnogorskom primorju.

„Ove godine smo i mi kao agencije postavili više čartera za ovu sezonu, kao što znate veliki broj putnika ide i sopstvenim prevozom i autobusima, tako da očekujemo povećan broj putnika u Crnoj Gori“, rekao je Milan Lainović iz agencije Belvi.

Osim turističkih vaučera u vrednosti od 5.000 dinara, ove godine pravilnik o subvencijama u turizmu obuhvatio je i agencijsko poslovanje.

Naime, turističke agencije koje dovedu grupu stranih turista od najmanje 15 ljudi koji će u našoj zemlji boraviti najmanje tri noći, od država dobijaju 10 evra subvencije po gostu. Za grupe koje ostaju šest i više noći, agencija može da ostvari subvenciju od 15 evra po putniku.

„Očekujemo da jedan broj domaćih gostiju pokloni poverenje turističkim destinacijama u Srbiji i to će se svakako desiti, i naravno same subvencije koje motivišu turističke agencije da dovedu organizovane grupe već daju rezultate, tako da sam siguran da ćemo imati uspešnu turističku sezonu u Srbiji“, rekao je direktor Jute Aleksandar Seničić.

Optimistična predviđanja potkrepljuju i podaci za prva dva meseca ove godine po kojima je Srbija imala 18 odsto turista više nego u istom periodu 2015. godine. Domaćih gostiju je bilo 14 odsto više, a stranih – 22 odsto.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.