Srbija

11.04.2016. 16:06

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

1.680 žena u Srbiji otvorilo firmu uz državne podsticaje

Srbija

11.04.2016. 16:06

Od 3.800 preduzetnika koji su prošle godine otvorili firme uz pomoć NZS, 1.680 su otvorile žene koje su dobile podsticaje za pokretanje sopstvenog biznisa.

Direktor NSZ, Zoran Martinović je, na regionalnoj konferenciji o ženskom preduzetništvu, istakao da u 2016. godini imamo mnogo razloga da budemo optimisti kada je u pitanju podsticaj preduzetništvu, jer postoji mnogo projekata, mera, promotivnih aktivnosti koje imaju za cilj upravo podršku preduzetništvu.

Direktor NSZ je naveo da kod zapošljavanja ta institucija nastoji da onima koji traže posao afirmiše privatni sektor kao mogućnost uhlebljenja, kao alternativu javnom sektoru.

Martinović je ukazao da je ove godine izdvojeno 16 milijardi dinara podsticajnih sredstava za preduzetništvo u različitim vidovima, od čega su 4,4 milijarde nepovratna sredstva.

„Nacionalna služba će i ove godine biti jedan od aktera koji će dati svoj doprinos promociji samozapošljavanja, a za te namene ima budžet od 2,8 milijardi dinara za ovu godinu, plus 250 miliona dinara za osobe za invaliditetom“, precizirao je on.

Martinović je, takođe, ukazao na ne baš pohvalan podatak da na evidenciji nezaposlenih čak 51 odsto čine žene, ali je dodao da su u okviru mera aktivne politike zapošljavanja, one bile zastupljene u tom istom procentu.

Program pomoći za samozapošljavanje, kako je podsetio, otvoren je ove godine do 18. aprila, nakon čega će NSZ izvršiti bodovanje i sastaviti rang listu za raspodelu sredstava.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.