Srbija

12.04.2016. 10:40

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

12.500 radnika koji su radili na crno registrovani zahvaljujući inspekciji

Srbija

12.04.2016. 10:40

Od avgusta prošle godine broj novoregistrovanih subjekata povećan je za oko 15,5 odsto, u odnosu na period od godinu dana ranije, kaže Željko Ožegović.

Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Željko Ožegović je ocenio da je to rezultat primene dela odredbi Zakona o inspekcijskom nadzoru.

Zakon o inspekcijskom nadzoru usvojen je u aprilu prošle godine, a odredbe zakona koje se odnose na kontrolu neregistrovanih subjekata stupile su na snagu od 1. avgusta. Puna primena zakona počeće od 30. aprila ove godine.

Ožegović ističe da su podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazali i da je došlo do značajnog smanjenja neformalnog rada na crno za skoro pet odsto.

„To je rezutat inspekcijskih nadzora koji su se sprovodili cele prošle godine i posebno od početka primene zakona“, rekao je Ožegović.

On je naveo i da je od početka primene tih odredbi zakona, od avgusta do sada obavljeno oko 170.000 inspekcijskih nadzora i da su dati nalozi da se registruje oko 4.500 privrednih subjekata.

Takođe, inspekcija rada je prošle godine tokom kontrola zatekla oko 16.500 neprijavljenih radnika. Posle izdatih naloga, poslodavci su prijavili 12.500 radnika.

„Ovaj zakon u tim segmentima već daje značajne rezultate, a naravno očekujemo da će oni biti još bolji sa početkom njegove pune primene od 30. aprila“, rekao je državni sekretar.

Puna primena Zakona o inspekcijskom nadzoru bi, između ostalog, trebalo da doprinese suzbijanju sive ekonomije, unapređenju transparentnosti rada inspekcijskih službi i njihove saradnje.

Takođe bi trebalo da utiče na unapređenje samog postupanja inspekcija budući da su se građani ranije često žalili na na dužinu nadzora, na profesionalnost i neznanje inspektora.

„Očekujem da se se poveća sigurnost za same građane u pogledu bezbednosti i sigurnosti, kao i da se poveća transparentnost rada inspekcija i postupaka i da bude bolja saradnja inspekcijskih službi, odnosno da to što one rade bude zaista vidljivo i subjektima nad kojima se obavlja nadzor“, rekao je Ožegović.

On ističe da zakon ide ka tome da svi koji su pokazali preduzetničke sposobnosti ujedno prevedu u legalne tokove kako ne bi predstavljali nelojalnu konkurenciju onima koji poštuju propise.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.