Vesti iz sveta

23.12.2022. 09:51

Reuters

Autor: Nova ekonomija

Francuska menja propise za izdavanje boravišnih dozvola

Pixabay

Francuska vlada planira da izmeni propise za izdavanje boravišnih dozvola strancima, kako bi se nadoknadio nedostatak stručnih profesionalaca i određenim tražiocima azila omogućilo bi se da brzo dođu do radne dozvole.

Ministar unutrašnjih poslova Džerald Darmanin i ministar rada Olivije Dusopt rekli su za list Figaro da nacrt zakona koji é poslati parlamentu početkom 2023. godine ima za cilj usklađivanje potreba tržišta rada i „brige birača oko identiteta, integracije i bezbednosti“, prenosi Rojters.

Dusopt je rekao da predlog zakona odražava vladin „pragmatizam i realizam“.

Francuska reforma dolazi u vreme kada i druge evropske zemlje popuštaju imigraciona pravila kako bi se izborile sa pritiscima tržišta rada, iako je to posebno osetljiva tema u Francuskoj.

Nemački kancelar Olaf Šolc je ovog meseca rekao da bi najveća evropska ekonomija trebalo da privuče više stranih radnika i da olakša ženama i starijim ljudima da rade kako bi izbegli nedostatak radne snage i krizu penzionog sistema u godinama koje dolaze.

Španija je ove godine izmenila svoja pravila o dozvolama boravka kako bi smanjila ograničenja za rad stranih studenata i dozvolila privremene radne dozvole za preopterećene sektore, dok će Egipat obezbediti sezonske radnike koji će pomoći u ispunjavanju potreba poljoprivrednog sektora Grčke u okviru pilot šeme.

Međutim, u Britaniji, gde je Bregzit pogoršao nedostatak radne snage, premijer Riši Sunak odbio je pozive kompanija da liberalizuju imigraciju kako bi se podstakao rast.

Prema francuskim planovima, nova radna dozvola za određene sektore privrede trajala bi do kraja 2026. godine i cilj bi joj bio da „reguliše“ određene grupe stranaca koji već rade u zemlji, a ne novopridošlice.

Izveštaj koji je objavila nacionalna statistička agencija INSEE u novembru među profesijama koje najviše pate od aktuelnog nedostatka ističe građevinare, pomoćne radnike, mesare i vodoinstalatere.

Nezaposlenost u Francuskoj pala je na najniži nivo u poslednjih 14 godina u trećem kvartalu, ali je i dalje premašila sedam odsto, ali su mnogi birači protiv upotrebe imigracije za popunjavanje praznina.

Prodaju kuće da odu u inostranstvo, a kad se vrate žive u još težim uslovima

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.