2022 Održivost

03.01.2023. 12:36

Erste Banka

Autor: Erste Banka

Erste Banka Srbija: Odgovornim koracima ka boljem društvu

Sonja Konakov Svirčev, ekspertkinja za društveno odgovorno poslovanje, Erste Banka Srbija

Foto: Erste Banka

Volonterska akcija

Nova vizija Erste Grupe: „Gradimo finansijsko zdravlje!“ strateški je odgovor na sve promene koje se dešavaju oko nas. Transformacija svega što poznajemo je ne smo konstantna i brza, već vrlo često neočekivana i nepredvidiva.

Upravo se zato još jednom pokazalo i dokazalo da samo oni koji posluju i stvaraju na odgovoran i održiv način, ali uz sposobnost da se menjaju, uče i prilagođavaju mogu da opstanu i napreduju.

Upravo u jednom takvom trenutku, mi kao finansijska institucija vidimo svoju odgovornost, obavezu i iskrenu želju da pružimo podršku, podelimo znanje i iskustvo, damo savet i osnažimo najširu javnost na polju finansijske edukacije. Biti finansijski zdrav i stabilan znači uspostaviti ravnotežu između količine novca koji zarađujemo, štedimo i trošimo. Ključ je u dobroj finansijskoj informisanosti i donošenju odluka, balansiranju između realnih potreba, mogućnosti i želja. Nama je važno da se sve generacije našeg društva upoznaju sa svetom finansija na za njih jasan, zanimljiv i razumljiv način, posebno prilagođen njihovim godinama. Samo na taj način, donoseći finansijski dobre odluke, možemo da zajedno da stvaramo finansijski zdravo društvo.

Finansijska pismenost

Sa ciljem da damo svoj doprinos kvalitetnom obrazovanju, jednom od ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija, obavezali smo se da do 2030. godine znatno povećamo broj mladih i odraslih koji imaju relevantne veštine, između ostalog i tehničke i stručne, za zaposlenje, pristojne poslove i preduzetništvo. Finansijsku pismenost smo prepoznali, ne samo kao važnu temu, već i kao veliki izazov današnjeg društva. Oni koji nemaju pristup finansijskim instrumentima i edukaciji često su isključeni iz ekonomskog i društvenog života. Finansijska pismenost doprinosi smanjenju rizika od siromaštva i ekonomskom rastu, društvenoj inkluziji i stabilnosti.

Jasno je da finansijska edukacija i opismenjavanje zahtevaju ozbiljan prostor u svakodnevnom životu svih nas u smislu osvešćivanja, pojašnjavanja i približavanja pojmova. Veliki je broj predrasuda vezan za ovu oblast proistekao iz neinformisanosti, nedostupnosti informacija, kao i nerazumevanja istih. Upravo u želji da se na ovu temu skrene pažnja, otvori prostor za bavljenje njome na pravi način, ali i strateški pronađe adekvatno mesto u elementarnom obrazovanju za najmlađe, kao i podizanje svesti i informisanosti opšte javnosti, Banka je pokrenula program ErsteZnali.

ErsteZnali programom, sadržajem koji se plasira kroz različite forme i kanale, želimo da unapredimo finansijsku pismenost i samim tim osnažimo građanstvo u pravcu donošenja boljih finansijskih odluka, koje direktno utiču na ekonomski i socijalni status svakog pojedinca. Važno je istaći da ErsteZnali, kao sveobuhvatan i besplatan program finansijske edukacije, ne sadrži promociju proizvoda i usluga Banke.

Ove godine, međutim, posebno se izdvojio deo programa namenjen najmlađima, jer smo pokrenuli uvođenje finansijske pismenosti u osnovno obrazovanje u okviru projekta „Škola novca za osnovca“, u partnerstvu za Ministarstvom prosvete. U okviru ovog projekta pripremljeni su plan i program nastave u osnovnim školama za tri starosna uzrasta iz oblasti finansijske pismenosti, organizovana obuka prve grupe nastavnika i učitelja koji realizuju program i sproveden pilot-projekat u 60 škola sa teritorije cele Srbije. Takođe, predstavili smo jednu manje formalnu edukativnu  aktivnost,  zabavnu mobilnu aplikaciju – igricu „Čuvari Zmajevog blaga“, koja je nastala na osnovu prethodno izdate knjige. Igrica, koja je dostupna svima putem mobilnog telefona i tableta, zabeležila je veliki uspeh sa više od 15.000 preuzimanja. Da „Čuvari Zmajevog blaga“ ne bi bili samo onlajn avantura, ove godine napravljena je i dečja predstava koja je imala 12 veoma zapaženih besplatnih izvođenja u Beogradu, Novom Sadu, Vrdniku, Nišu i Leskovcu.

Predstava Cuvari Zmajevog blagaFoto: Erste Banka

Podrška klijentima – Korak po korak

Svet bez siromaštva i dostojanstven rad i ekonomski rast su ciljevi održivog razvoja Ujedinjenih nacija, koji su inspirisali Erste Grupu da pokrene program socijalnog bankarstva pod imenom ,,Korak po korak“ koji podržava ne samo finansijsko opismenjavanje već i finansijsku inkluziju celog društva i omogućava bankarske usluge društvu u najširem smislu te reči.

Program je pokrenut u svim zemljama u kojima Erste Grupa posluje, sa ciljem da se podrže  startap firme, socijalna preduzeća, organizacije civilnog društva koje doprinose pozitivnim ekonomskim i društvenim promenama, kao i pojedinci, fizička lica s malim prihodima, koji žele da poboljšaju svoju ekonomsku situaciju. Jedinstvenost programa ogleda se u njegovoj kompleksnoj podršci koja podrazumeva finansijsku (kreditnu), edukativnu i mentorsku podršku.

Od početka programa do danas, u Srbiji je kreditnu podršku kroz ovaj program dobilo preko 420 klijenata ukupne vrednosti od 4,5 miliona evra. Edukativnu platformu aktivno koristi 6.500 korisnika, dok je mentorski tim pružio skoro 600 mentorskih sesija početnicima u poslovanju.

Korak po korakFoto: Erste Banka

Kroz specijalni projekat „Naše selo“, koji se sprovodi u saradnji sa Delta Holdingom, dodatno je podržano 30 poljoprivrednih gazdinstava iz nerazvijenog dela Srbije, kroz razvojne kredite i prilagođenu nefinansijsku podršku.

Ko su lideri društvene odgovornosti 2022. godine?

Rodno senzitivna kompanija

Od početka svog poslovanja u Srbiji, Erste Banka se obavezala da odgovorno, održivo, transparentno i sistematično donosi odluke i povlači poteze stavljajuću u centar odluka ljude, jer kako naš slogan kaže: Banka – to su ljudi! Otvorena i dvosmerna komunikacija postavljena je kao preduslov za dalji razvoj. Slušamo i razumemo jedni druge, učimo i razmenjujemo iskustva, a stečeno znanje, kao i postojeće resurse angažujemo tamo gde procenimo da možemo da damo najznačajniji doprinos. Takođe, već 14 godina merimo rezultate naših postignuća u ovoj oblasti i javno ih komuniciramo kroz naš izveštaj o društveno odgovornom poslovanju: „Banka – to su ljudi!“.

Naša Banka pre svega veruje u svoje ljude i dobre ideje i na njih se oslanja. Ulaganje u tim koji će stečena znanja i veštine staviti u funkciju daljeg razvoja naše Banke budućnosti – za nas je prioritet. Ponosni smo na skoro 41.000 sati obuka za zaposlene samo tokom 2021. godine.

Erste Banka Srbija – nagrada za rodno najsenzitivniju kompaniju 2022Foto: Erste Banka

Erste Grupa sve intenzivnije sprovodi inicijative za podršku razvoju ženskog liderstva. Sa ponosom ističemo to što u Srbiji zapošljavamo preko 70 odsto žena koje zauzimaju skoro 52 odsto rukovodećih pozicija svih nivoa, a u junu 2022. godine naša Banka dobila je i prvu predsednicu Izvršnog odbora.

Na nivou Grupe formiran je i Erste Women’s HUB sa ciljem da žene – koleginice iz svih sedam zemalja u kojima posluje Grupa – spoji i poveže kroz deljenje znanja, razmenu iskustava, i na taj način dovede do međusobnog osnaživanja. Od prošle godine Erste Women’s HUB realizuje međunarodne edukativne konferencije sa akcentom na podršku ženama, uz jasnu poruku da nema diskriminacije ka muškim kolegama koji žele da uče i dele sa njima.

Nakon postignutih rezultata unutar naše kuće, smatrali smo da deo svog iskustva i najbolje prakse u vezi sa različitošću i inkluzijom podelimo i eksterno. Pod svojim već dobro poznatim sloganom #verujusebe, pokrenuli smo kampanju „Našoj zemlji su potrebne žene koje veruju u sebe. I banka koja veruje u njih”. Ova kampanja je dala prostor da tri sjajne žene ispričaju svoje životne priče.

Mladoj naučnici sa novosadskog Tehnološkog fakulteta, doktorki  Aleksandri Cvetanović, čiji je istraživački rad prepoznat širom sveta, Marini Gunjači – dreserki i koordinatorki konja u filmskoj i televizijskoj industriji, i Andrei Lukači Pap, jedinoj ženi koja se zvanično bavi kovačkim i bravarskim zanatom, zajedničko je to što su postale upravo ono o čemu su kao devojčice sanjale. Do danas su svojim talentima, predanim radom, a ponajviše upornošću, zaslužile posebno mesto u očima domaće, ali i svetske zajednice.

Time što srcem i dušom rade posao koji su odabrale, nametnule su se kao najlogičniji nastavak priče na temu #verujusebe, jer smo želeli da inspirišemo žene da mogu da rade baš sve što požele kada su sigurne u sebe, svoje ideje i smelo koračaju ka postavljenom cilju.

Nakon kampanje, osetili smo potrebu da dodatno podržimo žensko preduzetništvo, koje sa sobom nosi velike izazove i zato je Banka pokrenula seriju edukativnih programa za početnice u biznisu sa partnerima i ekspertima, kao i za one koje su želele da steknu dodatna znanja i veštine, ili razmene iskustva iz oblasti: pisanja biznis plana, finansija u biznisu, istraživanja tržišta, korišćenja društvenih mreža za promociju i prodaju i sl. Do sada su održane četiri zanimljive i interaktivne radionice, a u najavi su i nove.

O tome da brinemo o svojim zaposlenima, posebno koleginicama, njihovim potrebama i podržavamo njihovoj razvoj istovremeno šaljući snažnu poruku ohrabrenja svim ženama u našoj zemlji, dokazuje i osvojeno drugo mesto za rodno najsenzitivniju kompaniju u Srbiji za 2022. godinu, koje nam je dodelilo Udruženje poslovnih žena u okviru tradicionalne nagrade „Cvet uspeha za ženu zmaja“.

Volonterska akcijaFoto: Erste Banka

Podrška zajednicama u kojima poslujemo

 U izazovnim vremenima ključni su pravi partneri, na koje možeš da se osloniš, od kojih možeš da učiš, sa kojima možeš da deliš i gradiš dalje. Upravo zato se Banka trudi da poštuje i ulaže u strateška partnerstva, ali i da pravi prostor za nova. U društveno odgovornom delovanju nema konkurencije, svi igramo za isti tim: za boljitak našeg društva!

Samo u 2022. godini Banka je uložila skoro 26,3 miliona dinara u različite programe iz oblasti kulture i umetnosti, finansijske edukacije i inkluzije, razvoj preduzetništva, projekata obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti, sporta.

Godina 2022. je posebno značajna za grad Novi Sad koji nosi titulu Evropske prestonice kulture. Erste Banka, kao kompanija koja ima svoje sedište u ovom gradu, i koja je prepoznata kao pravi partner kulture i umetnosti, nije oklevala da uđe u ovo partnerstvo. Saradnja je, osim na strateškom nivou, posebno razvijana kroz programske celine: Heroine – posvećene ženskom stvaralaštvu, postignućima i uspesima žena kroz našu istoriju u oblasti nauke i umetnosti, odnosno Kaleidoskop – u okviru kojeg su podržani mladi kreativni ljudi kroz Nedelju primenjene umetnosti.

HeroineFoto: Erste Banka

Jedan od stubova društveno odgovornog poslovanja Erste Banke jeste i nastojanje da smanji negativan uticaj na životnu sredinu gde god je to moguće i inovativnim rešenjima doprinese ekološkoj održivosti. Nakon tri godine pauze u 2022. je ponovo aktiviran ERSTE klub volontera koji su organizovali veliku volontersku akciju „Prijatelji Obedske bare“ kao doprinos očuvanju životne sredine, u partnerstvu sa Arhus centrom Novi Sad i JP Vojvodinašume. Volonteri su očistili deo plovne staze za ptice, donirali i postavili novu osmatračnicu za ptice veličine 50 m2, postavili nove info-table, a dok je deo Erste mališana vredno pomagao roditeljima, najmlađi su učili kako se priroda voli, poštuje i čuva.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.