Srbija

03.05.2016. 10:59

N1

Autor: Nova Ekonomija

Požari u srpskim pravoslavnim crkvama na Menhetnu, u Australiji i Rusiji su podmetnuti?

Srbija

03.05.2016. 10:59

Američki dnevni list Njujork post piše danas da srpska zajednica strahuje da požari, koji su zahvatili srpsku pravoslavnu crkvu Sveti Sava na Menhetnu i još tri pravoslavne crkve u Australiji i Rusiji, su podmetnuti u znak osvete zbog blokiranja kanonizacije hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca.

List podseća da je kanonizacija Stepinca stvorila jaz u odnosima Srbije i Hrvatske čiji su predsednici, svaki ponaosob, papa Franji iznele svoje razloge za i protiv kanonizacije. Papa je prošle nedelje doneo odluku da se kanonizacija Stepinca odloži, što je, kako piše Njujork Post, izazvalo zabrinutost srpske zajednice zbog moguće odmazde.

Direktor Instituta za balkanske studije u Beogradu i bivši srpski ambasador Dušan T. Bataković smatra da je previše crkava izgorelo da bi se to moglo nazvati nesrećnim slučajem.

„Ne može biti isključena neka vrsta terorističke akcije“, rekao je on a prenosi američki list uz opasku da je veoma čudno što su svi požari izbili na Uskrs, najveći hrišćanski pravoslavni praznik.

Bataković je naveo da je u poslednjih šest meseci srpska crkva tražila od pape Franje da ne kanonizuje kardinala Stepinca zbog njegovog saučesništva u velikim masakrima i genocidu protiv Srba, Jevreja i Roma.

Ističe da je papa odložio donošenje odluke o kanonizaciji Stepinca uprkos protestima hrvatske crkve što je, kako je naveo, izazvalo bes jer se on smatra jednim od ključnih članova crkve u hrvatskoj istoriji.

Srpski patrijarh Irinej je, u pismu papi, naveo da se „boji da ima previše otvorenih pitanja i rana koje kardinal Stepinac simbolizuje“, podseća Njujork post.

„Njegova kanonizacija, na naše veliko žaljenje, vratila bi odnose između Srba i Hrvata, kao i između katoličkih i pravoslavnih vernika, na njihovu tragičnu istoriju“, naveo je Irinej.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Problem se lako reši. Iseljenje u kratkom roku, rušenje, vraćanje u prvobitno stanje. Oštećeni dobiju zamenski prostor na najatraktivnijem prostoru u Bg (npr Sremčica, tamo će ići metro) a za naknadu štete tužiti poimenično one koji su ove građevine dozvolili. Zakoni koji su sada na snazi sve to dozvoljavaju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.