Vesti iz sveta

15.03.2023. 09:33

Eurostat

Autor: Olivera Bojić

Ko ima monopol na tržištu struje u EU?

Produzni gajtan na radijatoru, struja Foto: Nova ekonomija

Tržišni udeli najvećih pojedinačnih proizvođača struje i gasa u većini zemalja EU se smanjuju od 2013. godine, od kada se prikupljaju objedinjeni podaci, saopštila je evropska agencija za statistiku Eurostat.

Veći tržišni udeo ukazuje na monopolističko ili oligopolističko tržište. Pokazatelj tržišnog udela opisuje koliko energije najveća kompanija opslužuje na jednom tržištu.

U 2021. godini, tržišni udeo najvećeg proizvođača struje na tržištu varirao je među zemljama EU.

Najveći udeo najvećeg proizvođača zabeležen je na Kipru (88 odsto), zatim u Francuskoj (79 odsto), Hrvatskoj (76 odsto) i Estoniji (64 odsto).

Tržišni udeo najvećeg proizvođača na tržištu struje, u četiri članice EU bio je manji od 20 odsto: Poljskoj, Litvaniji i Italiji (17 odsto) i Švedskoj (19 odsto).

ZEMLJE EU TRAŽE DA SE OGRANIČI CENA GASA

Što se tiče uvoza i proizvodnje prirodnog gasa, najveći tržišni udeo je bio 100 odsto u Estoniji, Malti i Švedskoj, gde je samo jedan proizvođač dominirao u proizvodnji i uvozu.

Nasuprot tome, najveća kompanija za uvoz i proizvodnju prirodnog gasa imala je najniži nivo na tržištu u Irskoj (22 odsto) i Češkoj (23 odsto).

Struja u EU poskupela 15 odsto za godinu dana

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Tema:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.