Vesti iz zemlje

28.03.2023. 12:50

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Domaćinstva u EU najviše troše na stan, u Srbiji na hranu i piće

Foto: Paola Felix Meza

Domaćinstva u Evropskoj uniji (EU) najveći deo kućnog budžeta troše na „stanovanje, vodu, struju, gas i druga goriva“,  a domaćinstva u Srbiji na „hranu i bezalkoholna pića“, pokazuju statistički podaci. 

Stanovnici EU su u 2020. godini više od 60 odsto svojih budžeta trošila na stavke „stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva“, „hrana i bezalkoholna pića“ i „transport“, pokazuju podaci Ankete o budžetu domaćinstava Eurostata.

U Srbiji su, prema poslednjim podacima, ukupni osnovni troškovi života uporedivi, u zbiru iznose takođe oko 60 odsto. Manje kućnog budžeta u odnosu na većinu Evrope trošimo na kulturu i rekreaciju, a veći udeo odlazi na odeću i obuću.

Najveći udeo u izdacima EU domaćinstava u 2020. godini zauzima „stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva“ (skoro trećina svih troškova, odnosno 32,7 odsto).

Na hranu i piće odlazi 17,1 odsto ukupne potrošnje domaćinstva, a na transport 10,8 odsto budžeta.

Ostatak kućnog budžeta u članicama EU potrošen je na rekreaciju i kulturu (6,7 odsto), nameštaj i opremu za domaćinstvo (4,9 odsto), restorane i hotele (4,8 odsto) i odeću i obuću (4 odsto).

Rashodi za „stanovanje, vodu, struju, gas i druga goriva“ predstavljali su najveći izdatak u velikoj većini zemalja EU, u rasponu od 8,4 na Malti do 49,2 odsto u Mađarskoj.

Druga najvažnija stavka na računima domaćinstava u većini članica EU bila je „hrana i bezalkoholna pića. U Danskoj, Nemačkoj, Luksemburgu, Austriji i Sloveniji druga  najveća finansijska stavka je bila  transport.

Estonija i Malta su imale različite obrasce, jer su u tim zemljama „hrana i bezalkoholna pića“ predstavljali najvažniju stavku rashoda, odnosno činili su 22,3 i 19,8 odsto kućnog budžeta.

U Srbiji nisu objavljeni podaci o potrošnji domaćinstava u 2020. godini, jer je Republički zavod za statistiku (RZS) polovinom marta te godine prekinuo istraživanje na terenu zbog koronavirusa.

RZS je objavio „Anketu o potrošnji domaćinstva“ za 2021. godinu. Ona je pokazala da je najveći deo novčanih izdataka domaćinstava u Srbiji potrošen na „hranu i bezalkoholna pića“ (34,3 odsto).

Za stanovanje, vodu, struju, gas i ostala goriva je odlazilo 16,4 odsto budžeta, dok su za transport domaćinstva u Srbiji trošila 9,1 odsto budžeta.

Udeo troška za „rekreaciju i kulturu“ je iznosio 5,2 odsto u ukupnim izdacima domaćinstava u Srbiji, za odeću i obuću je odlazilo 5,2 odsto kućnog budžeta, a za „opremu za stan i tekuće održavanje“ 4,2 odsto.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.