Srbija

08.06.2016. 13:25

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Svetska banka predviđa 2,3 odsto veći rast BDP-a za Srbiju u 2017.

Srbija

08.06.2016. 13:25

Svetska banka je povećala projekciju rasta bruto domaćeg proizvoda Srbije za 2017. godinu, pri čemu je prognozu za tekuću godinu ostavila netaknutom.

BDP Srbije će, prema junskom izveštaju Svetske banke pod nazivom „Perspektive globalne ekonomije“, porasti za 1,8 odsto u tekućoj godini, što je jednako projekciji iz januara, dok će u 2017. godini porasti za 2,3 odsto, što je za 0,1 procentni poen više u odnosu januarsku projekciju.

Za 2018. godinu, SB predviđa rast BDP-a Srbije od 3,5 odsto, što je nepromenjeno u odnosu na predviđanja sa početka ove godine.

Istovremeno, Svetska banka je snizila projekciju rasta globalne ekonomije za 2016. godinu, koja će, prema najnovijim prognozama, porasti za samo 2,4 odsto u ovoj godini, što je jednako rastu iz 2015. godine i znatno niže u odnosu na projektovani rast od 2,9 odsto iz januarskog izveštaja, prenosi agencija Frans pres.

Sporiji rast u razvijenim ekonomijama koči zemlje u razvoju, dok su svetska trgovina i investicije u nepovoljnom položaju, navodi se u izveštaju.

„Perspektive ubrzanja globalnog rasta ostaju prigušene“, dodaje SB, koja je naročito pesimistična u pogledu zemalja zavisnih od izvoza sirovina, poput nafte.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Vozi Miško, al pazi bandera. Ko to tamo peva a da nije Mali. Porez državu pravi. U zemlji ludaka i lajavih krelaca, samo baba Seri, izvršioci naplatiše porez na močanje iz nužde. Tako ostasmo bez toaleta a nužda zakone pravi. Toliko bar znaju i AV i Mali. Miško nas i dalje vozi, kuš, k,nozi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.