Vesti iz zemlje

26.04.2023. 15:31

Nova ekonomija

Autor: Čedomir Savković

Uskoro rešenje za isplatu malinara

Foto: Nova ekonomija/Ivana Pavlović

Rešenje za isplatu prošlogodišnjeg roda maline proizvođačima očekuje se uskoro putem dogovora sa Ministarstvom poljoprivrede.

Kako je za Novu ekonomiju rekao Božo Joković, direktor zadruge Agro-eko voće, u vezi sa rešenjem za isplatu prošlogodišnjeg roda maline stiglo se u završnu fazu dogovora sa Ministarstvom poljoprivrede.

„Kompletna dokumentacija je dostavljena u kabinet ministarke poljoprivrede, a na osnovu toga će se doći do rešenja kako je ranije dogovarano“, objasnio je Joković.

Kako je nedavno preneo naš portal, rešenje za aktuelne probleme u malinarstvu, odnosno isplatu prošlogodišnjeg roda maline proizvođačima je u subvencionisanim kreditima, koje država planira da obezbedi preko Banke Poštanske štedionice.

„Svi treba da se strpe jer će uskoro morati da se dođe do rešenja, kako bi sledeća sezona ‘otvorila vrata’. Srbija ne sme da ugrozi svoj nacionalni proizvod, kakav je malina“, naglasio je Joković.

Joković nam je i sada potvrdio da se očekuje taj dogovor sa državom, u kojoj, kako je naglasio, malinari i mali hladnjačari vide jedinog partnera.

„Samo zajedno sa državom možemo da rešimo tešku situaciju koja je zadesila celo malinarstvo u Srbiji“, dodao je sagovornik našeg portala.

Cena maline po kilogramu u Srbiji se prošle godine kretala od 500, a u nekim slučajevima i oko 600 dinara. Međutim, cena tog voća je u međuvremenu pala na svetskom tržištu, pa su domaći malinari ostali neisplaćeni za deo prošlogodišnjeg roda u iznosima koji su se kretali oko 50 odsto isporučene maline.

U problemu su se našle i male porodične hladnjače iz cele Srbije, od kojih se mnoge pored otkupa bave i proizvodnjom maline i drugog voća.

Subvencionisani krediti, jedino rešenje za probleme u malinarstvu

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.