Vesti iz zemlje

26.04.2023. 18:39

Saopštenje

Autor: Nova ekonomija

Poreska uprava zatvorila oko 1.000 preduzeća u prvom tromesečju 2023. godine

Foto: Paola Felix Meza

Poreska uprava zatvorila je više od 1.000 objekata u prva tri meseca ove godine zbog neizdavanja fiskalnih računa i kaznila ih zabranom obavljanja delatnosti. Najviše je zatvoreno ugostiteljskih preduzeća, saopštila je Poreska uprava.

Povećan je broj poreskih kontrola. Ukupan broj poreskih kontrola u prvom kvartalu ove godine je 5.113 u odnosu na 1.947 iz istog perioda prošle godine, što je posledica povećanog broja kontrola prometa preko nove fiskalne kase, navodi se u saopštenju.

U prvom kvartalu 2023. godine poreska policija podnela je 267 krivičnih prijava protiv 388 lica. Poreska uprava je saopštila da iznos izbegnutog poreza iznosi 3,8 milijardi dinara od čega se gotovo 1,5 milijardi odnosi na PDV.

Vrednost oduzete akcizne robe iznosi gotovo 36 miliona dinara. U 2023. godini je u odnosu na isti period 2022. godine oduzeta veća količina duvana u listu i duvanskih proizvoda, kafe i alkoholnih pića a manje rezanog duvana, cigareta i nafte.

Domaći privrednici su inače uputili inicijativu nadležnim ministarstvima za ukidanje kaznene mere zatvaranja preduzetničkih radnji na 15 i 90 dana. Nedavno je tim povodom održan i panel Uslovi poslovanja domaćih privrednika – inicijativa „Ne zatvaraj“.

 

Nikola Vukelić, ugostitelj iz Inđije: Inspektori nas zatvorili zbog „kvačice“ u potpisu pevača

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.