Srbija

28.03.2023. 14:43

Autor: Olivera Bojić

Zatvaranjem radnji preduzetnici se „uvlače“ u koruptivne poslove

Foto: Nova ekonomija

Srbija

28.03.2023. 14:43

Domaći privrednici žele predvidivo poslovno okruženje kako bi mogli legalno da rade, zbog čega su nadležnim ministarstvima uputili inicijativu za ukidanje kaznene mere zatvaranja preduzetničkih radnji na 15 i 90 dana, poručeno je na panelu Uslovi poslovanja domaćih privrednika – inicijativa „Ne zatvaraj“. 

Izabela Balint iz Unije poslodavaca Zrenjanin podsetila je da poreski inspektori često zatvaraju legalno registrovane firme zbog tehničkih propusta.

„Neprihvatljivo je zatvaranje malih radnji zbog sitnih propusta. Veliki broj  objekata se zatvara na 15 dana, zatim ih inspektori uvlače u koruptivne radnje, po logici da je isplativije tako sarađivati nego da se izlažu riziku da ih zatvore na 90 dana, što je za mnoge firme gašenje i kraj poslovanja“, rekla je ona i pozvala državne institucijame na dijalog dijalog u cilju poboljšanja postojećih zakona.

Minja Đokić, advokat i samostalni poreski konsultant, osnivač i partner konsulatnatske kuće „Tax house“, istakao je da se slaže sa inicijativom „Ne zatvaraj“ i rekao je da „ne vidi svrhu“ kažnjavanja za propust u plaćanju.

„U nekim drugim reprezentativnim poreskim sistemima, na primer, u Nemačkoj i u SAD, poreske mera ne podrazumava takve kazne. Kažnjavanje u toj formi rezrevisano je za (krivične) postupke“, rekao je on.

Predsednica udruženja Računovodstvena komora Srbije Snežana Mitrović ocenila je da zatvaranje preduzetničkih radnji represivna mera „koja će imati teške posledice po domaću privredu“.

PRIVREDNICI MOLE: NE ZATVARAJTE MALE RADNJE ZBOG TEHNIČKIH PROPUSTA

„Država ne može da funkcioniše od naplaćenih kazni i zatvaranja objekata već od naplate javnih prihoda i ta mera zatvaranja objekata treba da bude u slučajevima kada se radi o poreskim krivičnim delima. Ove represivne mere moraju da se zaustave ili ćemo doći u situaciju da se gase preduzetničke firme i tržište ostane samo multinacionalnim korporacijama. Potrebne su nam velike kompanije, ali mala i srednja preduzeća su stožer privrede“, rekla je ona.

Tatjana Macura, predsednica Udruženja „Mame su zakon“, zatražila je da se položaj porodilja koje samostalno obavljaju delatnost učini boljim, odnosno ravnopravnim sa ženama koje su zaposlene na osnovu ugovoru o radu.

Aktuelni zahtev Udruženja „Mame su zakon“ je da se trudnicama-preduzetnicama koje žele da im posao ostane aktivan omogući isplata nadoknade tokom trudničkog bolovanja, u iznosu od 100 odsto prihoda.

Sadašnjim zakonskim rešenjem nadoknada se isplaćuje u iznosu od 50 odsto, uz obavezu da preduzetnica imenuje poslovođu.

„Žene frilenserke su u još težem položaju od preduzetnica jer nemaju mogućnost da koriste trudničko ni porodiljsko odsustvo i sledi nam borba za prava u još nekim zanimanjima u 21. veku“, rekla je Macura.

Inicijativu „Ne zatvaraj“ Udruženje Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije predalo je 1. februara ove godine resornim ministarstvima.

Ministarstvo privrede je u međuvremenu odgovorilo na inicijativu dopisom koji navodi „da ova oblast nije nadležnost minsitarstva“ i da se obrate Ministarstvu finansija i Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Zatvaranje radnje odmah na 15 dana, žale se privrednici na nove poreske propise

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.