Vesti iz zemlje

23.12.2022. 14:56

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Darko Majstorović (Control 1): Inspektori se lažno predstavljaju i zatvaraju radnje

Foto: Medija centar

U poreskim kontrolama uočili smo mnoge nepravilnosti, dešava se da se poreski inspektori prerušavaju u prosjake i propisuju kazne, a smatramo da službena lica ne smeju lažno da se predstavljaju tokom obavljanja dužnosti, kaže Darko Majstorović, direktor firme Control1 koja se bavi poreskim kontrolama.

„Inspektori dolaze u radnje prerušeni u prosjake i traže neku nepravilnost, ako pronađu pronađu proisuju kazne i zatvaraju radnje“, ukazuje Majstorović, koji je i član Upravnog odbora u Udruženju Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije.

Nova ekonomija je pisala da se predloženim izmenama Zakona o fiskalizaciji otklanjaju pojedine nejasnoće i trebalo bi da se izbegne diskreciono odlučivanje poreskih inspektora o dužini zabrane obavljanja delatnost, kako je navao Fiskalni savet u Oceni budžeta za 2023. godinu.

Cilj predloženih izmena Zakona je da se otklone određene nejasnoće i tehnički unapredi kako bi se omogućila efikasnija kontrola obveznika fiskalizacije i precizna primena pojedinih zakonskih odredbi, navodi Fiskalni savet.

Izmene zakona o fiskalizaciji: Pravičnije odlučivanje inspektora?

Majstorović kaže da su pokrenuli peticiju u vezi sa zabranom zatvaranja firme na 90 dana, i da iznos kazne bude srazmeran u odnosu na navodni prekršaj.

„Posledice zatvaranja malih radnji su velike, počev od toga da firma ne može da plaća obaveze prema dobavljačima, ne može da isplaćuje zarade zaposlenima i plaća poreske obaveze. Tako je država na gubitku, budžet je oštećen“, kaže Majstorović.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentari(2)

  1. Pa da li je normalno kazniti nekoga . Tražite da se gleda Pdv po fiskalnim izveštajima samo koji su na portalu poreske i da je ne pravilnost obračunati Pdv po dnevnom izveštaju koji izbaci fiskalni uređaj . Ovo ne da vodi u sivu ekonomiju ,nego je sve crnja

  2. Hahahahaha, pa inspektori se ne prerušavaju u prosjake. Sa platama koje primaju oni i jesu prosjaci, kao i svi zaposleni u državnoj upravi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.