Srbija

07.12.2022. 10:56

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Izmene zakona o fiskalizaciji: Pravičnije odlučivanje inspektora?

Foto: Paola Felix Meza

Srbija

07.12.2022. 10:56

Predloženim izmenama Zakona o fiskalizaciji otklanjaju se pojedine nejasnoće i trebalo bi da se izbegne diskreciono odlučivanje poreskih inspektora o dužini zabrane obavljanja delatnosti, navodi Fiskalni savet u Oceni budžeta za 2023. godinu.

Zakon o fiskalizaciji usvojen je krajem 2020. godine i u punoj primeni je od 1. maja 2022. godine.

Cilj predloženih izmena Zakona je da se otklone određene nejasnoće i tehnički unapredi kako bi se omogućila efikasnija kontrola obveznika fiskalizacije i precizna primena pojedinih zakonskih odredbi, navodi Fiskalni savet.

„Definišu se zabrane obavljanja delatnosti u dužini od 15 dana, 90 dana i jedne godine za nepravilnosti koje su uočene prvi, drugi i treći put. Imajući u vidu da su ranije zabrane obavljanja delatnosti bile definisane u maksimalnom broju dana, ovim izmenama trebalo bi da se postigne jednoobraznost postupanja, odnosno da se izbegne diskreciono odlučivanje poreskih inspektora o dužini zabrane obavljanja delatnosti“, ocenjeno je u toj analizi.

IZMENE ZAKONA O PDV-U, NAJVEĆE PROMENE ODNOSE SE NA E-FAKTURE

Zakonskim izmenama stvara se osnov da, kada se ispune tehnički uslovi, svi podaci iz Sistema upravljanja fiskalizacijom koji se odnose na izdate fiskalne račune prenose u sistem elektronskih faktura, što će preciznije biti definisano podzakonskim aktima, dodaje se u oceni.

EPS verovatno profitabilan tek od 2024.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.