Vesti iz zemlje

05.12.2022. 11:35

Autor: Katarina Baletić

EPS verovatno profitabilan tek od 2024.

Zastave EPS i Republike Srbije Foto: Nova ekonomija

Foto: Nova ekonomija

Od 2024. godine Elekroprivreda Srbije (EPS) će verovatno postati profitabilno preduzeće, navodi Fiskalni savet u oceni predloga budžeta za 2023. godinu. Čak i tada će EPS ostati trajni rizik za javne finansije ukoliko odmah ne otpočnu temelje reforme, upozorava se u oceni budžeta.

Gubitak EPS-a u 2022. godini mogli bi iznositi 850-900 miliona evra, a Fiskalni savet progonozira da bi gubitak u narednoj godini mogao da se spusti na oko 300 miliona evra, što će i dalje morati da se pokriva budžetskim intervecnijama.

EPS do naredne godine trebalo da ima manje gubitke zbog povećane cene struje i očekivane veće proizvodnje iz hidrolektrana, zbog toga što se očekuje da se neće ponoviti suša iz 2022. godine.

EPS neće više imati potrebu za velikim uvozom struje tek kada se otvori novi rudnik u Kolubarskom basenu što će biti najranije 2024. godine.

Zbog toga je očekivano da će EPS 2024. godine moći da ostvaruje i profit, jer će smanjiti trošak uvoza, a zadržaće povećane prodajne cene struje.

Od tempirane bombe do eksplozije

Međutim, samo povećanje cena i otvaranje novog rudnika neće rešiti probleme EPS-a.

Lignit, na kome se sada zasniva proizvodnja EPS-a je neodrživ enegent na druži rok, a povećanje prihoda preduzeća usled veće prodajne cene lako se može trošiti na neracionalosti unutar EPS-a, upozorava Fisklani savet.

Fiskalni savet je i ranije isticao da su budđžetski troškovi za EPS posledica prvenstveno katastrofalnog upravljanja ovim preduzećem u prethodnim godinama, a ne svetske krize.

Glavni razlog zbog kog EPS trenutno ne može da posluje bez finansijske pomoći države je to što je on „gotovo neverovatnim grešakama“ u upravljanju doveden u situaciju da više ni izbliza ne može svojom proizvodnjom struje da zadovolji domaće potrebe, navodi Fiskalni savet.

Energetska preduzeća EPS i Srbijagas predstavljaju najveći problem javnih finansija Srbije, kaže ovo savetodavno telo.

Samo za narednu godinu, planiran je direktni budžetski trošak za energetska preuduteća na nivou oko 1,2 milijardi evra.

Uz to, budžetom se otvara mogućnost i za novo zaduživanje ovih preduzeća iz garanciju države u ukupnom iznosu do milijardu evra, što će verovatno biti budući budžetski trošak.

Izdvanja za energetska preduzeća čine čak polovinu prognoziranog fiskalnog deficita u 2023. godini.

EPS na tenderu traži konsultanta za strateški razvoj

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.