Vesti iz zemlje

07.11.2022. 16:37

Autor: Katarina Baletić

EPS i Srbijagas duplirali deficit

Ocenjuje Fiskalni savet

Zgrada EPS Foto: Nova ekonomija

Da država ne izdvaja novac za Srbijagas i EPS, budžet Srbije bi u 2022. godini imao deficit koji bi bio manji od dva odsto BDP-a, ocenjuje Fiskalni savet. Međutim, zbog ogromnih gubitaka ova dva preduzeća, deficit države je rebalansom povećan na skoro četiri odsto BDP-a.

Predloženim rebalansom, deficit bi trebalo da bude 2,4 milijardi evra, od čega je „energetski deo deficita“ čak 1,2 milijardi evra.

Ove godine budžetski trošak usled gubitaka javnih preduzeća iz energetskog sektora, uključujući garancije, iznosi oko 1,5 milijardi evra. Trošak bi mogao da bude još veći ako se do kraja godine odobri još neka državna garancija.

Kada se na taj iznos dodaju i troškovi koje je država za iste namene imala 2021. godine, vidi se da su Srbijagas i EPS koštali budžet oko dve milijarde evra.

Izvesno je da će se ovi rashodi nastaviti i u 2023. godini, upozorava Fiskalni savet.

Srbijagas se na proleće zadužio za 200 miliona evra uz garanciju države, a rebalanskom je otvorena mogućnost da se do kraja godine omogući još 650 miliona evra sličnih garancija.

Dosadašnja praksa je bila da ovakve kredite na kraju vraća država, navodi se u analizi.

Razloge za ovolike gubitke energetskih javnih preduzeća samo jednim delom treba tražiti u svetskoj krizi.

U slučaju Srbijagasa odgovornost je podeljena između nekotrolisanih spoljnih okolnosti, domaćih politika Vlade i dugogodišnjeg lošeg upavravljanjem preduzećem, ocenjuje Fiskalni savet.

Kada je EPS u pitanju, njegovi trenutni problemi gotovo u poptunosti su posledica katastrofalnog upravljanja preduzećima u prethodnim godinama, ističe se u analizi.

Predloženi rebalans republičkog budžeta predviđa povećanje budžetskog deficita sa tri na skoro četiri odsto BDP-a.

U odnosu na prvobitni budžet za 2022. godinu, predloženi rebalans donosi neuobičajeno velike promeni i na strani javnih prihoda i na strani javnih rashoda.

Prihodi budžeta povećani su za čak 193 milijardi dinara (1,6 milijardi evra), a rashodi su povećani za 272 milijardi dinara (2,3 milijardi evra).

U budžet je direktno uključeno oko 1,3 milijardi evra za finansiranje gubitaka Srbijagasa i EPS-a. Stvari troškovi su i veći jer se realizuju i izdavanjem garancija na njihovo zaduživanje.

Ako bude nestašica struje kriv je EPS, smatraju građani

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.