Vesti iz zemlje

01.09.2022. 11:20

Čedomir Savković, Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

EPS: Prozjumerima račune za struju izdajemo po zakonu

Foto: Pixabay

Solarni paneli

Sve račune za struju, pa i one koji stižu na adrese domaćinstava koja su prozjumeri (istovremeno i kupci i proizvođači struje) izdaju se po zakonu, navodi Elektroprivreda Srbija (EPS) u pisanom odgovoru Novoj ekonomiji.

„Elektroprivreda Srbije (EPS) isporučuje kupcima-proizvođačima ispravne račune u kojima su dosledno poštovane zakonske odredbe, propisi i metodologije za obračun svih stavki“, piše kratko u odgovoru na nekoliko postavljenih pitanja.

Na računima u prozjumerskim domaćinstvima nalazi se obračun razlike između utrošene i proizvedene struje, kao i na naplatu naknade za obradu pristupa distributivnom sistemu koja je u julu iznosila 617,73 dinara.

Kako uštedeti struju?

Ipak, prozjumeri u Srbiji tvrde da država ne poštuje uredbu o obračunu utrošene i proizvedene struje. Na to je za ukazao i Nenad Maričić iz Rume, čije je domaćinstvo ugradilo solarne panele i odlučilo da postane prozjumersko i koji je govorio za Novu ekonomiju.

EPS nije odgovorio na pitanja našeg portala u vezi sa ovim navodima.

Iskustva građana koji su ugradili solarne panele i postali „prozjumeri“

Maričić kaže da se konkretno radi o poštovanju stava tri člana 26. Uredbe o kriterijumima, uslovima i načinu obračuna potraživanja i obaveza između  kupca – proizvođača i snabdevača.

„Tražimo samo da se ispoštuje uredba, apsolutno ništa drugo ne tražimo“, kaže naš sagovornik.

U Severnoj Makedoniji usvojene olakšice za domaćinstva sa solarnim panelima

Kako podseća, uredba predviđa da se PDV i sve akcize obračunavaju samo na utrošenu električnu energiju.

„Utrošena električna energija je razlika onoga što smo mi proizveli (isporučena električna energija) i onoga što smo preuzeli od EPS-a. Da je to tako obračunato u računu, ovo uopšte ne bi bio problem i štaviše bila bi super priča, mnogi ljudi od toga ne bi odustali“.

Prema njegovim rečima, mnogi su dolazili da vide kakav je prozjumerski račun i na kraju su odustajali od te priče.

Foto: Screenshot/Član uredbe koji se ne poštuje, kako tvrde prozjumeri

Maričić je, takođe, ukazao na činjenicu da se prozjumerima naplaćuje naknada za obradu pristupa distributivnom sistemu, o čemu prethodno nisu bili obavešteni.

Iz računa za struju koji stiže na adrese prozjumera, vidi se da oni, poput ostalih potrošača, plaćaju naknadu za obnovljive izvore energije, iako i sami proizvode struju iz takvih izvora.

Foto: Screenshot/Račun za struju koji stiže prozjumerima

Prozjumerima sleduju i subvencije za ugradnju solarnih panela. Kako se ispostavilo, problema ima i na tom polju, jer odobreni podsticaji nisu dovoljni da bi se investicija isplatila u dogledno vreme.

Subvencije u opštinama funkcionišu tako što država, odnosno opština, propiše cenu po kilovatu instalisanih panela, objasnio nam je Maričić.

Njegovo domaćinstvo nije uzelo subvencije kada je ugrađivalo solarne panele, jer ih u tom trenutku nije ni bilo.

Kako dodaje, državna subvencija je 50 odsto na cenu od 70.000, odnosno 35.000 dinara po kilovatu.

Jednostavnija prijava za solarne panele u Republici Srpskoj

„To je neka njihova formirana cena sa PDV-om, odakle im ta cena ja stvarno ne znam. Ona konkretno u našoj opštini iznosi 70.000, a trenutna tržišna cena je 120.000 dinara“, kaže sagovornik Nove ekonomije.

Maričić kaže da, ako se uzmu državne subvencije koje u realnosti iznose 30 odsto, za isplativost investicije opet treba oko 15 godina. S obzirom na trenutne cene solarnih panela, takva investicija se isplati samo domaćinstvima koja redovno idu u crvenu zonu.

„Međutim, to onda nije prosečno domaćinstvo. U prosečnim domaćinstvima, gde je potrošnja oko 500 kilovata mesečno, to se ne isplati“, dodaje Maričić.

BiH ukida građevinske dozvole za postavaljanje solarnih panela

O prozjumerima se već duže vreme govori u Srbiji, ali i susednim zemljama poput Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Hrvatske.

Kako je pisao portal N1, prozjumeri bi u Srbiji mogli da u čitavoj priči zaobiđu EPS tako što će višak struje bacati ili ga skladištiti u baterijama.

Međutim, baterije koštaju i po šest hiljada evra, objasnio je za taj portal jedan od prvih prozjumera u Srbiji, Peđa Mišić.

Ministarstvo energetike nedavno je donelo preporuke za uštede električne energije.

U njemu se postavljanje solarnih panela i kolektora na krovove objekata koji su u vlasništvu domaćinstva (prozjumera) navodi kao jedan od načina štednje stuje u situaciji kada zbog raznih okolnosti u svetu i na domaćem terenu vlada kriza u vezi sa energentima.

Naš portal je više puta pisao i o stavkama na računima za struju građana koji nisu prozjumeri, a koje, prema navodima potrošačkih udruženja, nemaju veze sa njenom protrošnjom i koje građani redovno moraju da plaćaju.

Čedomir Savković

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.