Srbija

18.01.2022. 12:25

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Vlada Srbije garantuje kredite Srbijagasa vredne 200 miliona evra

Cena? Prava sitnica......

Foto: Pixabay

Srbija

18.01.2022. 12:25

Vlada Srbije usvojila je zakon kojim je dala garanciju za 200 miliona evra kredita Javnog preduzeća „Srbijagas“. Dug koji to preduzeće treba da pokrije nastao je zbog uvoza skupljeg gasa tokom novembra, kada se dogodio kvar na gasovodu u Bugarskoj, kao i tokom decembarskih havarija na elektrosistemu u Srbiji.

„Uvoz interventnih količina prirodnog gasa se uglavnom plaća avansno i ‘Srbijagas’ nije u mogućnosti da iz tekuće likvidnosti obezbedi potrebna sredstva. Neophodna je podrška Vlade kroz davanje garancije za zaduživanje JP ‘Srbijagas’ kod poslovnih banaka, a kako bi se nastavilo sigurno i kontinuirano snabdevanje domaćeg tržišta prirodnim gasom„, dodaje se u tekstu. 

Vlada Srbije navodi da se garancija daje u korist Banke Intesa, Rajfajzen banke, Кomercijalne banke, Sberbanke, OTP banke i Nove Ljubljanske banke, koje su odabrane u skladu sa kriterijumom najniže ponuđene ukupne cene.

„U potpisanim ugovorima, povlačenje sredstava kredita u iznosu do 200 (miliona) evra, uslovljeno je stupanjem na snagu zakona o davanju garancije Republike Srbije“, dodaje se u saopštenju.

Kako se objašnjava, Zakonom o budžetu za 2022. godinu predviđeno je da Vlada može da odluči o takvoj garanciji zbog očuvanja finansijske stabilnosti, sprečavanja ili otklanjanja posledica vanrednih okolnosti koje mogu da ugroze život ili zdravlje ljudi ili prouzrokuju štetu većih razmera.

Kako se dodaje, ta garancija može da se odobri u iznosu do 24 milijarde dinara, što znači da je u slučaju „Srbijagasa“ dostignut maksimum te sume.

Vlada podseća da je početkom novembra zbog havarije na gasovodu u Bugarskoj prekinut transport prirodnog gasa u Srbiju, zbog čega je Srbijagas uvezao gas iz Mađarske, kako bi se obezbedio siguran rad sistema za sve potrošače. 

Dodaje se i da je tokom decembra Srbijagas takođe angažovao značajna sredstva za uvoz gasa, kao i da je sve to uticalo na njegovu likvidnost jer se radi o kupovini prirodnog gasa „po značajno većim nabavnim cenama“.

Češka ukida PDV na struju i gas
Gasna kriza u Srbiji: Samo da prođu izbori
Vlada ograničila cenu gasa

Ugovorima o kreditu, kako se dodaje, predviđeno je da se krediti odobravaju pod sledećim uslovima:

  • kamatna stopa iznosi tromesečni euribor (prosečna kamatna stopa po kojoj grupa izabranih evropskih banaka međusobno pozajmljuje novac) uvećan za fiksnu maržu u rasponu od od 1,35% do 1,82% na godišnjem nivou;
  • period trajanja kredita je dve, odnosno tri godine uključujući period počeka u trajanju od tri meseca;
  • otplata kredita je tromesečna; 
  • povlačenje sredstava kredita je u jednoj ili više tranši.

Zbog vanrednih okolnbosti, ovaj zakon će, kako se precizira, stupiti na snagu pre osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku.

Na relevantnim evropskim tržištima, poput onog u Holandiji, cena ruskog gasa porasla je na preko 1.300 dolara za 100 kubika. Ugovorene količine ruskog gasa Srbija je plaćala 330 dolara za 100 kubika.

Vlada Srbije je krajem prošle godine donela uredbu o privremenoj meri ograničavanja cene gasa i nadoknadi razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Srbiji u slučaju poremećaja na tržištu prirodnog gasa.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.