Vesti iz zemlje

19.05.2022. 16:39

Nova ekonomija O.B.

Autor: Nova Ekonomija

Nove fiskalne kase: Mali privrednici se žale zbog kazni

Foto: Nova ekonomija

Poreska uprava počela je kontrole od 1. maja, kada je počela i primena Zakona o fiskalizaciji, kažnjavajući male firme, proizvodne i ugostiteljske radnje koje su na vreme podnele zahteve za nove fiskalne kase. Najčešće se to dešavalo firmama kojima su nove fiskalne kase odobrene, ali im još nisu isporučene od servisera, kaže Darko Majstorović, direktor firme „Control 1“ koja radi zastupanje u poreskim kontrolama.

Poreska uprava je, prema pisanju medija, uradila 760 kontrola evidentiranja prometa preko nove fiskalne kase, od toga, 143 objekta dobila su zabranu obavljanja delatnosti i to 138 objekata na 15 dana i pet objekata na 90 dana. 

„Kažnjene su male firme, mikro radnje, koje pripadaju maloj privredi, koja inače čini više od 70 odsto ukupne privrede. Prema uvidu koji sam imao u pojedine naloge kontrole firmi koje su zatvorene piše da su kažnjene zato što nisu imale kasu, koja im je inače odobrena, kupile su je, ali tog dana kad je došla inspekcija kasa nije bila u radnji nego u servisu“, kaže Majstorović.

NOVE FISKALNE KASE, IZMENE, VEĆINA KUCA KAO RANIJE

Prema tome, kažnjeni su, prema njegovoj oceni, privrednici zbog tehničkih problema u vezi sa uvođenjem kasa, a za to nisu bili krivi.

„Mi smo uradili nekoliko kontrola u firmama koje su zatvorene i dešavalo se da utvrdimo da su mali privrednici podneli zahtev na vreme, dobili fiskalnu kasu i Poreska uprava vidi da su dobili bezbednsoni element, ali su ih kažnjavali jer njihove kase nisu bile isporučene od servisera“, kaže Majstorović.  

Teret nove fiskalizacije najviše je pao na malu privredu, ocenjuje on.  

(NE)USPEŠAN PRELAZAK NA NOVE FISKALNE KASE

Poreska uprava ne kažnjava velike firme, najveći teret pao je na male firme. Mera zatvarnja radnje je potpuno pogrešna poreska politika, zatvarati nekog je protivustavno jer svi imaju pravo na rad“, kaže on.  

Takva mera predstavlja bahatu i lošu poresku politiku, prema njegovoj oceni, koja pripada prošlosti a ne budućnosti. 

„Mali privrednici su uputili primedbe i žalbe na takva rešenja Poreske uprave. Ali, mnogima nije ni uvažena žalba je su im doneta nova rešenja kojima se ponovo potvrđuje kazna. Sledeći stepen je Upravni sud. Nije fer da Poreska uprava to radi, borićemo se da pomognemo privrednicima“, poručuje Majstorović.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.