Srbija

06.05.2022. 14:12

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Poreska zatvorila prve radnje koje nemaju nove fiskalne kase

fiskalne kase Foto: Paola Felix Meza

Srbija

06.05.2022. 14:12

Inspektori Poreske uprave su zatvorili devet objekata, na po 15 dana, zbog toga što nisu uveli nove fiskalne kase, saopštilo je Ministarstvo finansija. 

„Analizom rizika i obradom podataka iz novog sistema, Poreska uprava je odredila objekte za kontrolu u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu. Zabrana vršenja delatnosti se uvek prvi put izriče na 15 dana, zatim ukoliko se u roku od 24 meseca ponovo utvrdi nepravilnost onda na 90 dana, a ukoliko se nepravilnost još jednom ponovi – i na godinu dana. Zakonom o fiskalizaciji propisane su i novčane kazne“, navodi se u saopštenju. 

U novom sistemu je primećeno da postoji, na primer, obveznik koji ima objekte na nekoliko desetina lokacija širom zemlje, da je uzeo subvencije koje je davala država, kako se navodi, a da još uvek nije čak ni zatražio bezbednosni element.

I da, samim tim, nema ni e- kase, odnosno nije još ni započet proces e-fiskalizacije ili nove fiskalizacije. 

Ministarstvo finansija podseća da su obveznici imali šest meseci prelaznog perioda da uvedu nove fiskalne kase, koji je trajao od 1. novembra 2021. godine do 30. aprila 2022. Takođe, Ministarstvo finansija i Poreska uprava kontinuirano su apelovali na obveznike da što pre počnu da evidentiraju promet preko nove fiskalne kase, dodaje se u saopštenju. 

PRIVREDNICI PONOVO TRAŽE ODLAGANJE ROKA ZA NOVE FISKALNE KASE

„Primena novog modela e-fiskalizacije postala je obavezna u Srbiji od 1. maja, a na kraju prve nedelje primene ističemo da su obveznici pokazali odgovornost i na vreme prilagodili poslovanje ovom modelu. Naglašavamo i da novi sistem prikazuje da manji broj obveznika ne poštuje zakon i da ne evidentira promet preko nove fiskalne kase, te da je Poreska uprava u četvrtak 5. maja započela terenske kontrole, koje su utvrdile određene nepravilnosti“, saopštilo je Ministarstvo. 

PIJAČNI PRODAVCI: NOVE FISKALNE KASE ZNAČE NESTANAK PIJACA

Nova fiskalizacija podrazumeva upotrebu novog hardverskog ili softverskog rešenja, a potrebno je da svi obveznici izdaju nove fiskalne račune sa QR kodom, kako bi radili u skladu sa Zakonom o fiskalizaciji.

Skeniranjem QR koda kupci, odnosno korisnici usluga, mogu da provere da li je račun izdat u skladu sa zakonom, a uspostavljaju i vezu sa Poreskom upravom, te dobijaju informacije da li je njihov račun original, da li je prosleđen u Poresku upravu ili ne, saopštilo je Ministarstvo i pozvalo građane da skeniraju račune i da na taj način pomognu državi u borbi protiv sive ekonomije.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.