Vesti iz sveta

11.05.2023. 10:25

Euractiv

Autor: Nova ekonomija

Austrija usvojila oštrije mere protiv inflacije

Foto: Pixabay

Vlada Austrije uvela je niz novih mera, zbog sve veće inflacije. One uključuju i strožije obaveze za energetske kompanije, kao i transparentnije izveštavanje o nabavnim cenama hrane.

Kako je preneo Euractiv, paket za pomoć u obuzdavanju inflacije predstavila je austrijska konzervativno-zelena vlada, nakon što je objavljeno da je u aprilu inflacija dostigla 9,8 odsto, dok je u EU njen prosek oko sedam odsto i znatno je ispod proseka inflacije u Austriji.

Kako je preneo Index.hr, austrijski supermarketi Rewe, Aldi, Lidl i Spar, moraće ubuduće da objavljuju troškove nabavke osnovnih namirnica.*

Energetske kompanije koje ne smanje svoje cene i koje ubiraju ekstraprofit biće podvrgnute merama smanjenja profita, jer bi država mogla da interveniše prilikom njegove raspodele.

„Ako dobavljači energije ne počnu odmah da redukuju svoje cene, mi ćemo tražiti od njih da svoje obaveze plate u skladu sa tim“, rekao je austrijski kancelar Karl Nehamar (Karl Nehammer).

Cilj je kako se navodi, da nove poreske obaveze, koje stupaju na snagu početkom juna utiču na pad cene električne energije.

Cena struje u Austriji je preko 500 evra po megavat-satu (MWh), dok je tokom prošle godine koštala 150 evra, a računi za struju koju troše domaćinstva, dvostruko su veći.

Da bi se povećala transparentnost i nadzor na trošenjem i naplatom električne energije, donosi se i mera o postavljanju takozvanih pametnih brojila.

Niko nije predložio da se kontrolišu cene u prodavnicama

Sa druge strane, nove obaveze dobavljača energije biće da dodatno izveštavaju austrijsku regulatornu kompaniju E-Control, kako bi se poboljšala tačnost tarifnog kalkulatora.

Transparentnije izveštavanje o cenama hrane uključuje i dodatne podsticaje za neprofitne distributere namirnica.

Ubuduće, Vlada Austrije planira da redovno objavljuje izveštaj o cenama hrane, a trgovci će morati da prijave količinu hrane koju doniraju dobrotvornim organizacijama, kao i količinu hrane koja se baca.

Vladajuće stranke su se takođe složile da obezbede dodatna budžetska sredstva u iznosu od 10 miliona evra za podršku neprofitnim akcijama koje se bave doniranjem hrane i borbom protiv siromaštva.

Kako se dodaje, mere koje će biti usmerene protiv bacanja hrane namenjene su ublažavanju inflacije i pre svega će koristiti ljudima koje ona najviše pogađa.

Opozicija u Austriji sumnja da će nove mere doneti neki važan efekat i upozorava da se u toj zemlji među građanima povećava rizik od siromaštva.

*Tekst dopunjen 12. maja 2023. u 09:52h

Austrija će kažnjavati tehnološke kompanije koje ne reaguju na govor mržnje

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.