Srbija

04.07.2016. 09:30

RTS

Autor: Nova Ekonomija

RTB Bor opterećen dugovima od milijardu i dvesta miliona evra

Srbija

04.07.2016. 09:30

Rudarsko-topioničarski basen Bor već mesec dana radi bez zaštite države, a poslovanje najviše opterećuje oko milijardu i dvesta miliona evra dugova. Poslovodstvo ocenjuje da je gotovo polovina tog duga sporna i da treba razgraničiti kada je i kako nastao. Iz Vlade poručuju da će konačnu reč dati poverioci i sud.

Više od milijarde dugova borski gigant gomilao je od 1969. do 2008. godine. Duguju po raznim osnovama. U poslovnim knjigama i dalje im se vodi dug od 408 miliona dolara prema Pariskom i Londonskom klubu poverilaca, iako je kažu, svim drugim preduzećima otpisan.

„Ja posedujem papir, čist papir bez zavodnog pečata što je zakonska obaveza bila u to vreme, koji je napisan, ja verujem u kafani. Četrdeset dva miliona dolara na ime penala za neisporučeni bakar. To je u ovih milijardu dolara“, kaže generalni direktor RTB-a Blagoje Spaskoski.  

Iz Vlade podsećaju da je sve definisano „Unapred pripremljenim planom reorganizacije“ (UPPR) koji se mora potpuno primeniti.

„Za nas kao državu i kao vlasnika manje je važno šta su pokazale analize u vezi sa strukturom i sadržajem tih dugova, odnosno obaveza koje Bor ima. Za nas je bitno šta će reći UPPR. I u tom redefinisanju dužničko poverilačkih odnosa, odnosno usvajanja plana, sud će vrlo jasno sa stečajnim uprvnikom da definiše šta su osporena a šta nisu osporena potraživanja“, kaže državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.

U opravdane troškove ubrajaju pre svega 220 miliona evra kredita, utrošenih na gradnju topionice, fabrike sumporne kiseline i razvojne projekte za rudnike.

„Normalno, sve što je pod garancijom i hipotekom to se mora vratiti“, napominje Spaskovski.  

„Za nas je jako važno da UPPR-om predviđamo otpis 90 odsto priznatih obaveza RTB-a i da će UPPR definisati obaveze Boru, da sve svoje tekuće obaveze servisira na vreme, kako ne bi generisao nove gubitke i obaveze“, rekao je Stevanović.

Ročište sa poveriocima pred privrednim sudom u Boru zakazano je za 6 i 7 jul. Posle toga biće jasnija slika ne samo o dugovima već i o načinu njihove otplate.

  

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.