Srbija

12.05.2023. 11:47

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Osnivanje preduzeća isključivo elektronskim putem od 17. maja

Foto: Nova ekonomija

Srbija

12.05.2023. 11:47

Prijave za osnivanje preduzeća podnosiće se isključivo u elektronskoj formi, od 17. maja ove godine, dok će preduzetnici, zadruge i javna preduzeća moći da biraju priajvu u pairnoj ili e- formi, saopštila je Agencija za privredne registre(APR).

Podnošenje prijava za osnivanje firmi u elektronskoj formi biće obavezan način podnošenja prijava za sledeća privredna društva:

  • društvo s ograničenom odgovornošću (DOO)
  • ortačko društvo (OD)
  • akcionarsko društvo (AD) i
  • komanditno društvo (КD)
Za ova preduzeća, elektronska registracija osnivanja biće obavezan način podnošenja prijave, u skladu sa članom 9. stav 2. Zakona o postupku registracije u Agenciji za privredne registre. Na osnovu tog propisa, APR će primati prijave za registraciju osnivanja ovih firmi isključivo u elektronskoj formi, a odbacivati prijave koje budu podnete u papirnoj formi, počevši od 17. maja.

APR napominje da se obavezna elektronska registracija ne odnosi na osnivanje preduzetnika, zadruge, zadružnog saveza, javnog preduzeća, predstavništva ili ogranka stranog privrednog društva, tako da će podnosioci prijava za osnivanje ovih pravnih formi imati mogućnost izbora između dva načina podnošenja prijave- u papirnoj ili elektronskoj formi

Elektronski servisi „eRegistracija osnivanja privrednog društva“, „eRegistracija osnivanja preduzetnika“ i „eRegistracija ponuđača“ neće biti dostupni korisnicima od danas, 12. maja, u 13:30 sati, zbog uspostavljanja novih servisa na portalu Agencije za privredne registre, kada će servisi ponovo biti dostupni, Agencija će obavestiti korisnike, piše na portalu APR.

APR-u stiglo preko 247.000 godišnjih finansijskih izveštaja

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.