Srbija

06.07.2016. 09:26

RTS

Autor: Nova Ekonomija

EU strogo kontroliše maline koje uvozi iz Srbije

Srbija

06.07.2016. 09:26

Srbija je ubedljivo najveći izvoznik malina na tržište EU, ali od prošle godine izvoz ovog voća je pod posebnim nadzorom zbog pojave norovirusa u nekim isporukama srpskih proizvođača. Svaki deseti kamion na granici EU prolazi kroz posebnu kontrolu zbog pojačanih mera nadzora koje je uvela EK. U Ministarstvu i PKS-u kažu da izvoz za sada nije ugrožen, ali da bi norovirus mogao skupo da nas košta ako se sistemski ne reši problem.

Higijena ruku, zaštitne kape i rukavice za berače malina. Već u malinjaku počinje lanac bezbednosti hrane koji bi zatim trebalo da se nastavi strogim merama higijene u preradi.

Berač malina Radiša Vučković kaže da gajbice moraju biti čiste i da sve mora da bude uredno da bi se zadovoljio kvalitet.

Ipak, u praksi to često nije slučaj. Nakon što je više puta u pošiljkama malina iz Srbije pronađen norovirus, koji izaziva stomačne tegobe, EU je uvela pojačane mere kontrole od deset posto za uvoz iz Srbije.

„Zbog pojedinačnih propusta, štetu trpi ceo sektor. Svakako da to pravi jedan zastoj u snabdevanju supermarketa, imajući u vidu da svaki kamion koji se zaustavi za kontrolu mora da stoji pet ili sedam dana dok ne dođu analize kontrole i to svakako usporava snabdevanje supermarketa i s druge strane to povećava troškove“, kaže Rade Ljubojević iz kompanije Sirogojno.

U nekim evropskim zemljama svaka druga malina koja se može naću u supermarketima dolazi iz Srbije. Ovaj proizvod je čvrsto zauzeo poziciju na evropskom tržištu, ali neki novi dodatni problem mogao bi da tu poziciju dovede u pitanje.

U Evropskoj komisiji kažu da će mere srpskih vlasti i analize pokazati ima li potrebe za pooštravanjem mera ili će se vratiti normalni režim trgovine.

„Sarađujemo sa zemljama članicama i srpskim vlastima da bi kontrole bile sprovedene na najbezbedniji način. Moram da kažem da u poslednjih šest meseci nije bilo novih problema“, kaže Enriko Brivio iz Evropske komisije.

Ministarstvo poljoprivrede u saradnji sa Privrednom komorom Srbije usvojilo je početkom juna novi higijenski pravilnik koji treba da uspostavi ono što je nedostajalo – sistem sledljivosti od potrošača do malinjaka.

„Da praktično sledljivost od proizvođača do hladnjače bude potpuna, transparentna i jasna, i da za svaki slučaj identifikacije, ne daj bože, možemo da dođemo do proizvođača ili bar do male grupe proizvođača koji su sačinili taj lot koji je presretnut i označen kao pozitivan na virus“, kaže direktor Uprave za bilje Nabojša Milosavljević.

Nenad Budimović iz Privredne komore Srbije najavljuje da će Ministarstvu finansija predložiti povraćaj PDV-a od osam posto za sve koji su registrovani.

„Tako da će otkupljivači i hladnjačari prepoznati značaj celog posla i značaj sledljivosti“, kaže Budimović.

Dosledna primena evropskih pravila bezbednosti hrane mogla bi da zaštiti sektor koji Srbiji donosi i do 250 miliona evra godišnje.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.