Srbija

06.07.2016. 10:56

Autor: Nova Ekonomija

Univerzitet u Beogradu ispitaće do kraja doktorat Siniše Malog

Srbija

06.07.2016. 10:56

Univerzitet u Beogradu isteraće do kraja slučaj osporenog doktorata gradonačelnika Beograda Siniše Malog, koji je tezu odbranio na Fakultetu organizacionih nauka (FON), objavio je list Danas.

Kako je tom listu rečeno na Univerzitetu, set propisa, među kojima je i Pravilnik o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova trenutno je u tehničkoj redakciji i očekuje se da bude objavljen u narednom broju Univerzitetskog glasnika, najverovatnije pre letnje pauze.

„Do odlaska na godišnji odmor biće održana još jedna sednica Senata Univerziteta i Rektorski kolegijum, na kojem će se razgovarati i kako da se nastavi započeta procedura ispitivanja originalnosti doktorata gradonačelnika Beograda Siniše Malog“, objavio je list.

Kako se dodaje, Univerzitet, međutim, zbog letnje pauze neće stići pre jeseni da pošalje zahtev FON-u, gde je Mali stekao doktorsku diplomu, da u skladu sa odredbama novog Pravilnika pokrene postupak pred svojom etičkom komisijom, kao prvostepenim organom.

Senat Univerziteta u Beogradu usvojio je 22. jula Pravilnik o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova, Kodeks profesionalne etike, Pravilnik o radu etičkih komisija i odbora za profesionalnu etiku Univerziteta.

Siniša Mali je 2013. godine odbranio doktorsku tezu pod nazivom „Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije – teorijske koncepcije i iskustva Srbije“ na FON-u u Beogradu.

Na sajtu Peščanika 9. jula 2014. objavljen je tekst u kojem se navodi da je 33 odsto ili više teksta doktorskog rada Siniše Malog odbranjenog na FON-u plagirano.

Afera doktorskih plagijata u Srbiji otvorena je u junu 2014. nakon što su trojica naučnika iz Srbije koji rade na britanskim univerzitetima javno osporili verodostojnost doktorata aktuelnog ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, koji je zvanje doktora nauka stekao na Megatrend univerzitetu.

U međuvremenu je osporen i doktorat predsednika opštine Novi Beograd Aleksandra Šapića.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.