Srbija

07.07.2016. 10:34

Autor: Nova Ekonomija

Građani Srbije uzimaju kredite da bi išli na letovanje

Srbija

07.07.2016. 10:34

Kako bi otišli na letovanje, građani su u junu podigli 60 miliona evra kredita više nego u maju, tvrde banke, piše Blic.

Da je stanovnicima Srbije kvalitetan godišnji odmor prioritet, pokazuju najnoviji podaci Udruženja banaka, prema kojima su pozajmice građana u junu uvećane za 1,3 odsto, odnosno dostigle su 751 milijardu dinara. To znači da su banke za samo mesec dana odobrile 61 milion evra kredita više nego uobičajeno, a kako kažu u jednoj banci, građani su uglavnom uzimali keš.

„U junu banke pojačano odobravaju keš i potrošačke kredite. Ovakvim pozajmicama građani najčešće plaćaju letovanje ili dobijenim novcem dopunjavaju budžet kako bi otišli na odmor. Sličan trend imamo i u martu, kada se građani pojačano zadužuju zbog renoviranja stanova, zatim u septembru, kada im rastu troškovi za školovanje dece i u decembru pred praznike“, rečeno je za Blic.

Građani u Srbiji letovanje i dalje najčešće plaćaju na rate. Mali broj banaka u ponudi ima turističke kredite čija je jedina namena plaćanje turističkih aranžmana, ali u većini banaka je moguće dobiti klasičan potrošački keš kredit.

„Nisu retke banke u kojima je keš pozajmicu moguće dobiti i po ceni od sedam procenata. Rokovi otplate su od šest do 60 meseci. Kod nekih banaka potrebno je položiti depozit ili učešće od 30 odsto. Maksimalan iznos kredita je 10.000 evra, a kao sredstva obezbeđenja banke najčešće traže menice. Pojedine banke traže i osiguranje korisnika kredita za slučaj smrti, bolesti i invaliditeta“, kažu u jednoj banci.

Poslednjih godina konkurencija među turističkim agencijama je porasla, zbog čega skoro sve odobravaju plaćanje na rate, čekovima građana, kreditnim i platnim karticama. Kod plaćanja na rate, agencije najčešće traže akontaciju od 30 odsto, a ceo aranžman je uglavnom potrebno uplatiti najkasnije 20 dana pred polazak na letovanje.

Ipak, građani se i dalje najčešće služe čekovima, jer je to i najpovoljnija mogućnost, s obzirom na to da ne postoji kamata. Na ovaj način letovanje u septembru je moguće početi otplaćivati i šest meseci ranije. Pojedine agencije dozvoljavaju i otplatu rata nakon letovanja, s tim što je tada potrebno deponovati čekove najčešće dve nedelje pre početka letovanja.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.